ВМРО с идея как да спрат манипулациите на вота с нова бюлетина

  • 14 септември 2020 13:18

  • 766
  • 1
ВМРО с идея как да спрат манипулациите на вота с нова бюлетина
© Булфото, архив

По Конституция образованието е задължително и може да се предполага, че когато придобиваш избирателно право, трябва да си грамотен, за да разчетеш името на партията, за която гласуваш. С тези думи депутатът от ВМРО Красимир Богданов аргументира предложението на партията да отпаднат номерата на партиите в изборните бюлетини.

"Огромна част от хората в гетата и махалите са активни само и единствено по време на избори. Неграмотността не е повод да гласуваш с придружител", подчерта той в предаването „Преди всички" по БНР.

ВМРО предлага партиите в бюлетината да нямат номер

„Предложението е изключително разумно и това е и част от претенциите, които имат протестиращите – те искат да има по-голяма честност на вота, по-голяма обективност и по-голяма представителност", каза Богданов.

По димите му идеята на ВМРО ще имат принос срещу манипулативния, купения и строго етническия вот.

Относно предложението населените места с 200 жители да си избират кмет пряко, Красимир Богданов изтъкна, че огромна част от населените места у нас са в този порядък - малко над 200 жители и именно затова са се спрели върху тази граница.

„Спряхме се на цифрата 200, тъй като има много населени места, които са обезлюдени, имат по постоянен адрес около 100-150 човека, а всъщност много под тази цифра хора живеят в това населено място. Не смятам, че е демократично да се назначават кметските наместници от кметовете на общините. Има случаи, в които се назначават хора за наместници, които нямат нищо общо с населеното място и които не са харесвани, ни са подкрепяни от никой в съответното село. Много по-демократично и по-правилно е хората сами да определят кой ще ги управлява“, обясни Богданов.

Последвайте канала на

Novini.bg
766 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
да измислят

2020.09.14 | 18:09

1
неколко годинки зотвор и за каракачанов

Добави коментар

Водещи новини