Откриха паметник на Хаджи Димитър в Запорожието

  • 12 септември 2020 15:04

  • 1163
  • 7
Откриха паметник на Хаджи Димитър в Запорожието
© НФСБ

Бюст-паметник на Хаджи Димитър бе открит в украинския град Мелитопол, в областта, в която живее най-голямата българска общност, съобщиха от пресцентъра на НФСБ.

На тържествената церемония присъстваха зам.-председателят на Народното събрание и лидер на НФСБ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16, депутатът от Украинската Рада и председател на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе, народният представител от НФСБ Йордан Апостолов, представители на местната и държавна власт в Мелитопол, наши сънародници, живеещи в Украйна.

Паметникът на българския национален герой бе издигнат в парк "Сливенски площад" в запорожкия град.

Парламентарната ни делегация, водена от Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 е в Запорожието по покана на българската общност там за IX-я Събор на българите в Украйна. Най-мащабното българско събитие за повече от 300 хиляди наши сънародници там се провежда от 1998 г. под патронажа на Асоциацията на българите в Украйна, пази и съхранява родните традиции.

Огромна победа за българите в Украйна - целостта на нашата диаспора е запазена

Нашите сънародници посрещнаха по стар български обичай – с хляб и сол, в народни носии лидера на НФСБ пред сградата на Дружеството за българска култура "Балкани".

"За мен е чест да засвидетелствам признанието на цяла България към вас като общност, която отстоява и пази българския дух, традиции и култура", приветства българите в Украйна Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16. Той и колегата му Йордан Апостолов се включиха в тържествената сесия и международната конференция "Българите в Северното Причерноморие", организирани в рамките на IX-я Събор.

 

Симеонов бе категоричен, че българската държава е обърната с лице към нашите сънародници зад граница. Народните представители от НФСБ ще продължат активно да работят по решаването на проблемите и важните за живота на общността ни в Украйна въпроси.

Веднага след това Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 се срещна и разговаря и с кмета на Мелитопол Сергей Минко.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1163 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
А

2020.09.12 | 15:34

6
Да отцепим и ние територия от Украйна тогава както иска Турция да цепи половината от България ако не и цялата

2020.09.12 | 15:58

7
Цървули няма гайда иска.
Нали мяза на хазарин

2020.09.12 | 15:10

1
Отива да си търси корените.
Манев

2020.09.12 | 15:32

5
Ако ми отговориш кои са наследници на хазарите ще бъда удивен.

2020.09.12 | 15:14

3
Корените на Симеонов са в Анадола!
ууууу

2020.09.12 | 15:13

2
далаверко,ела в БГ открийнякой паметник,не на майната си
Стефанов

2020.09.12 | 15:31

4
Млъкни глупак, ако го беше открил Румен келеша какво щеше да кажеш? Хем щеше да има повод да му дръпне една отровна реч.

Добави коментар

Водещи новини