Социолог: Борисов е в много деликатна ситуация, не знае чии желания да удовлетвори

  • 11 септември 2020 18:47

  • 3738
  • 11
Социолог: Борисов е в много деликатна ситуация, не знае чии желания да удовлетвори
© БНТ

Протестът премина през няколко метаморфози. В началото беше протестът на младите, но в един момент започна да се партизира – започнахме да виждаме политически формации, Отровното трио и т.н. Протестът влезе в стандарнтните рамки на протестите в България. Виждат се все по-малко от тези млади, които виждахме в началото. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ социологът Евелина Славкова.

Провокациите на Великото народно въстание на 2 септември по един или друг начин опорочиха протеста. Протестиращите се усетиха и вчера нямаше такъв тип провокации. Колкото по-енергичен е един протест, толкова повече от целите, които си е набелязал, може да изпълни, добави тя.

Перспективата за Борисов не изглежда много добре, той е протиснат от три страни – БСП, президента Радев и протестите, заяви политическият анализатор Росен Карадимов. Когато казваш "Мафията ме притиска", трябва да кажеш коя е мафията. Означава ли, че девет години и половина си управлявал с мафията, без да ѝ посегнеш? Тук въпросът става нерешим. Протестът налага морални императиви, с които всички политици в бъдеще ще са длъжни да се съобразяват, посочи Карадимов.

Караянчева: Властта ни е легитимна, мафията финансира Отровното трио и други от протеста

Не мисля, че ще има диалог между протестиращите и управляващите. Протестиращите казват "Така повече не може да продължава", "Искаме да няма мутри, да няма мафия". По-голямата част от българското общестяво подкрепя протестите по един или друг начин. Като тенденция протестът направи така, че започна предизборната кампания. С думите "Мафията иска да свали правителството" Борисов говори на вътрешния си електорат, на своята публика. По този начин електоратът се втвърдява, коментира Евелина Славкова.

Борисов е поставен в ситуация, в която неговите хора му казват да не подава оставка, а улицата му казва да подаде оставка. Това е една много деликатна ситуация. В момента той не знае чии желания да удовлетвори – на своя електорат или на протестиращите. Не знаем какво следва оттук нататък, защото не сме го виждали в този образ – на всяка цена да искат да изкарат мандата, каза Славкова.

Борисов е поставен пред много трудна ситуация. За подаване на оставка вече е малко късно, защото излиза, че е подадена под натиска на протеста. При предсрочни избори за ГЕРБ ще бъде тежко, но ако мандатът се изкара на всяка цена, ГЕРБ ще плати изключително висока политическа цена, която ще постави под въпрос дали партията ще продължи да бъде фактор в политическия живот, заяви Росен Карадимов.

Кой ще се измори първи-този, който протестира или този, който управлява?

Последвайте канала на

Novini.bg
3738 11

Свързани новини

Коментари 11

Добави коментар
А

2020.09.11 | 23:16

11
не ТРЕД се оплашиха от БСП и бошкуууф и почната да залитат към радееееф ...! то им личи ...как мънкат и сюргюнстват ....от начало бяха обективни ...после рязко свиха у лево ...как 62 % “ подкрепят протестите “...това е пълно манипулиране на обществото .
Ох

2020.09.11 | 21:28

10
Леко от ромски происход социолошката а какво казал Росен кара Димов всички знаем каво ще каже БКП другаря . Всички помним геи троиката Станишев Евгений Росен карадидов

2020.09.11 | 21:17

9
С тоя потник с разръфана дантела и сако като едновремешните атлазени юрганчета по прилича на дама от някой публичен дом,а не на социолог.

2020.09.11 | 20:22

8
Дано да заличат и този новинарски сайт
xhaxha

2020.09.11 | 20:21

7
Ама той Борисов верно като Аладин бил
????

2020.09.11 | 19:32

5
Ех, "другарко-социолог", а Вие знаете ли какво говорите, ЧУВАТЕ ли се?! Защо продължавате да се ИЗЛАГАТЕ? Между другото, за Вас МОТИКА НЯМА ли????
На БКП-ейците

2020.09.11 | 20:14

6
Като ти чета глупостите само си за село. Нали откраднахте на девети земите народни, отивай и копай гроба на БСП/БКП.

2020.09.11 | 19:06

3
Има социолози, има и социолози, всичко има.
Лош

2020.09.11 | 19:19

4
Да и когато посегна на мафията,му се струпаха куп неприятности! Протести организирани и финснсирани точно от тези ,които той подгони! Май се оказаха голяма лъжица за неговата уста!

2020.09.11 | 19:05

2
da g jo ciganskiat premier e vav mnogo delikatna situacia cudi se kak da ocelee za da poluci parite ot evropa za balgaria za da moje da gi ukrade.
Социолози

2020.09.11 | 19:01

1
Аман от социолози! Чудят се какво да кажат горките. Какви ли не щуротии могат да измислят само и само да си запълнят времето и аха, да познаят нещо, все едно са врачки от Канал 3.

Добави коментар

Водещи новини