Екатерина Захариева представи приоритетите на България в инициативата "Три морета" пред посланиците на страните, участващи във формата

  • 11 септември 2020 15:19

  • 559
  • 0
Екатерина Захариева представи приоритетите на България в инициативата "Три морета" пред посланиците на страните, участващи във формата
© МВнР

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на представи приоритетите на България по линия на инициативата "Три морета" на среща с посланиците на страните, участващи във формата.

В изказването си министър Захариева акцентира върху стъпките, предприети от българското правителство по линия на сътрудничеството в регионалната инициатива.

"България направи много важна крачка напред, показваща ясно колко важна е тази инициатива за страната ни“, каза Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на, която миналата седмица бе определена за неин Национален координатор. Тя подчерта, че е взето решение за внасянето на 20 милиона евро в Инвестиционния фонд на инициативата, който ще бъде ключов за реализирането на проектите, с които участват държавите членки.

Министър Захариева представи накратко проектите, с които България се включва в инициативата - възстановяването на железопътната линия Русе-Варна, изграждане на тунел под прохода "Петрохан", разширяване на подземното газохранилище в с. Чирен и изграждането на магистрала "Черно море", свързваща Бургас и Варна.

"Тези проекти са важни не само в национален план, но и допринасят за сигурността и развитието на региона", изтъкна пред посланиците българският вицепремиер.

Екатерина ЗахариеваЕкатерина Захариева Екатерина Захариева е заместник министър-председател по правосъдната реформа и министър на изрази съжаление, че срещата на високо равнище, която трябваше да се проведе в Талин, ще се състои под формата на видеконференция, а бизнесфорумът, който беше предвиден за следващия ден, е отменен. Тя сподели, че от страна на българския бизнес е бил проявен огромен интерес към срещата.

Посланикът на Естония Ингрид Крессел Винчигуера представи приоритетите на тазгодишното естонско председателство на инициативата, с фокус върху цифровата свързаност и ефикасното функциониране на инвестиционния фонд.

Инициативата "Три морета" е политически проект на 12 държави - членки на ЕС от Централна и Южна Европа: Австрия, България,  Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватска и Чешка република. Целта на Инициативата е да насърчи сътрудничество между страните по оста Север-Юг, а основният й фокус е развитието на сътрудничеството в търговско-икономическата област, задълбочаване на интеграцията на страните от региона между Балтийско, Адриатическо и Черно море и създаването на по-голяма свързаност между тях в областта на енергетиката, транспорта, комуникациите, информационните технологии, бизнеса.

Румен Радев: Инициативата "Три морета" трябва да се утвърди като инструмент за реално социално и икономическо сближаване в Европа

Последвайте канала на

Novini.bg
559 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини