Вежди Рашидов към Радев: Искам да живея в еволюция, а не в революция

  • 09 септември 2020 14:07

  • 7220
  • 59
Вежди Рашидов към Радев: Искам да живея в еволюция, а не в революция
© Булфото (архив)

От Комисията по културата и медиите разпространиха отворено писмо на Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко до президента. 

ОТВОРЕНО ПИСМО ДО Г-Н РУМЕН РАДЕВ

„ИСКАМ ДА ЖИВЕЯ В ЕВОЛЮЦИЯ, А НЕ В РЕВОЛЮЦИЯ”

Няма да забравя преди години, когато бяхме на встъпването в длъжност на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на тази церемония бяхме поканени Вие и аз. Ние с Вас във ВИП-а на летището проведохме един човешки разговор за бъдещето на България, за уважението към институциите, за обикновените неща и това че сме съграждани – родени сме в един и същи град. Бях си дал дума, че по никакъв повод няма да си позволя негативни реакции нито към Вас, нито към президентската институция. Аз съм човек, който винаги е искал да живее в страна, където има ред и законност, защото това са необходимите знаци, поради които съществува държавата. Така близо три години аз не си позволих нито един коментар и нито един упрек към Вас и президентството.

Но днес съм свидетел на разрухата на държавността с властването на анархията, омразата и безпардонността.

Вежди Рашидов: Снощи границата беше премината, Отровното трио да бъде дадено под съд

В годините на прехода сме преживели петима президенти – всички си имаха своите плюсове и минуси, но досега не сме имали президент, който да има за цел единствено да руши.

Всеки от предишните президенти е имал трудни моменти, сблъсквал се е с недоволства, протести, с управление на партия, различна от тази, която го е издигнала или избрала, но всеки един от тях рано или късно е стигал до момента, в който е поставял живота на хората и мира над интереса. Спомнете си трудните моменти на Петър Младенов с демокрацията, на Желю Желев с Андрей Луканов, на Георги Първанов / за когото смятам, че може би е най-успешния президент, който сме имали в прехода/ с Иван Костов, на Петър Стоянов със Симеон Сакскобургготски, на Росен Плевнелиев с Пламен Орешарски.

В тази връзка питам къде бяхте Вие като президент в началото на пандемията? Не е ли това истински проблем на националната сигурност? Нали Съветът за национална сигурност е един от основните инструменти за решаване на кризи и постигане на съгласие в обществото.

По един или друг начин съм бил близък с всички президенти на България, независимо от партийната им окраска, отнасял съм се с уважение както към личността им, така и към институцията, а най-вече – към свободния избор на българските граждани. Подхождам с уважение и към Вашите 59.3 процента доверие, с които дойдохте на власт, но днес не мога да уважа Вашето поведение.

Аз питам не сме ли ние всички български граждани, не сте ли Вие нашият президент?

Не искате ли и Вие като мен да живеем в еволюция, а не във вечна революция. Това се постига само с уважение на избора на гражданите, независимо дали този избор на нас лично ни харесва.

Дълго мълчах, г-н Радев, очаквайки да влезете във функциите си на президент. Аз не зная дали ситуацията, в която се намираме, ще доведе до Вашата оставка или тази на правителството. Но като се замисля – това няма да доведе до нищо добро. Не през малко перипетии премина България през последните тридесет години.

Румен Радев: Протестът е единственото и оправадано гражданско действие срещу похищението на демокрацията

Моля Ви господин президент, влезте си във функциите и извадете държавата от този врящ котел!

Защото тази държава е на всички ни!

Последвайте канала на

Радина Лазарова
7220 59

Свързани новини

Коментари 59

Добави коментар

2020.09.09 | 15:24

19
Вежди ,ти си живееш в еволюция както и много други.Просто ви е страх от революция .
Силвия

2020.09.09 | 15:07

17
В това писмо наблюдаваме как пратеника на МАФИЯТА се обръща към МАЖОРИТАНО ИЗБРАНИЯ ПРЕЗИДЕНТ ОТ НАРОДА с молба за съюз ? Мултака обаче пропуска един много важен фактор ,,Бившите президенти са издигнати и избрани от ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ и за това са били винаги удобни на задкулисието,а този е избран ПРЯКО МАЖОРИТАРНО ОТ НАРОДА>.Това е проблема на МУЛТАКА,неговата хунта и на МАФИЯТА която ги контролира..Проблема на пияницата е че този президент говори от името на народа и чрез НАРОДА...А мафията най мрази когато НАРОДА иска да си върне държавата--тоест да отнеме на мафията ВЛАСТТА и да спре грабежа й..Това е проблема на ПИЯНИЯ МУЛТАК

2020.09.09 | 15:20

18
Много си прост
XXX

2020.09.09 | 14:56

16
И този нещо се е уплашил. Защо ли !?

2020.09.09 | 15:24

20
ГН Рашидов, няма смисъл да ги пишете тези неща! Този е невменяем
Стоимен Симов

2020.09.09 | 15:25

21
Как може да давате трибуна на този доказан алкохолик? Въпросното лице е талантлив творец, но като човек и политик е пълна нула! Всъщност всички в ГЕРБ са такива, начело с Борисов /имащ повече стаж в БКП, отколкото в ГЕРБ./

2020.09.09 | 15:45

26
Овцете след румбата невменяемия, нормалните хора си знаят истината
ужас

2020.09.09 | 15:31

24
Рашидов, защо не защити президента, когато мутрите го унижиха, влизайки с автомати и каскив канцеларията му. Защо трябваше да са с автомати? А иначе ти винаги си бил с тези, които са на власт. Какво правиш при мутрите, това обясни. Не се занимавай с президента.
престанете с молбите

2020.09.09 | 15:30

23
Да се молиш след като вече си на ясно ,че говориш на дърво и то прогнило значи , че и ти не си в час със ситуацията. Да се молиш, когато не един път не два а цели 3 г. слушаш едно и също как прецедента ще унищожи ГЕРБ е това е по вече от неразбиране. Престанете да се молите. Това молене го оставете за джамийте. Знам , че не искате войни , защото сме 21век. Но има и други начини да постигнете мира. Първо отсечете главата на змията от Дубай. После изкарайте от имунитета другия плъх , които се води президент. След това за незаконните сборища вкарайте в дранголника алкохилизираните тъй наречени печени демократи. Незабравяйте и сръбския чалгар.
Молба

2020.09.09 | 14:49

14
И от други гербаджии взеха да го обръщат на молба- ама, моля ви се, нека да поговорим за новата конституция, то нашето е само чернова......жалки, жалки "хора"

2020.09.09 | 14:26

5
Искаш но хората не те искат, еволюиращо в партийна хранителна среда същество от комунизма.

2020.09.09 | 14:46

13
Тъпако, отивай при Божков да си получиш жълтите стотинки.

Добави коментар

Водещи новини