Наредба регламентира свързването на имотния регистър, кадастъра и редица информационни системи

  • 02 септември 2020 14:21

  • 423
  • 0
Наредба регламентира свързването на имотния регистър, кадастъра и редица информационни системи
© bulphoto (архив)

Министерството на правосъдието и Министерството на регионалното развитие и благоустройството предлагат да бъде приета наредба, която да регламентира достъпа до данните в имотния регистър, кадастъра и редица други информационни системи, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Сред основните нововъведения в правния режим, които се предлагат, е подробното уреждане на изискванията и взаимоотношенията при поддържане на вече създадените информационни системи на кадастъра и на имотния регистър в трите им основни компонента: администриране на процесите на експлоатацията и поддържането на самите системи; поддържане на данните в актуален и достоверен вид; и техническото поддържане на системите и на включените в тях компоненти.

Кабинетът ще заседава утре чрез видеоконферентна връзка, ето какви решения ще взима

Предвижда се подробна правна уредба за използването на информационните системи, както и правила за въвеждане и актуализиране на данните и за предоставяне на справки и на услуги от информационните системи.

Уреден е прекият, включително отдалечен достъп до данните в информационните системи. Регламентирани са правилата за обмен на данни с други информационни системи.

Разширяват се електронните услуги, изпълнявани чрез информационните системи на кадастъра и на имотния регистър, и се създават предпоставки за повишаване на тяхната електронизация. По този начин ще се постигне облекчаване на административната тежест за бизнеса и гражданите чрез съществено елиминиране на процесите, изискващи лично присъствие, се посочва в прессъобщението.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
423 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини