Зам.-външният министър Георг Георгиев скочи на бесилките с висящи кукли, провесени от протестъри

  • 01 септември 2020 13:28

  • 3652
  • 20
Зам.-външният министър Георг Георгиев скочи на бесилките с висящи кукли, провесени от протестъри
© Фейсбук/ Георг Георгиев

За българския народ демокрацията е най-висша ценност и достижение, заслужено и изстрадано след 45 години тоталитарен режим и комунистическа диктатура. Водено от това убеждение, правителството на премиера г-н Бойко Борисов по всеки възможен начин е защитавало и дори насърчавало всеки израз на активна гражданска позиция, а критиките винаги са били интерпретирани градивно, като инструмент и повод за подобряване на работата на държавните институции и техните представители. Това се казва в позиция на зам.-външният министър и национален координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата Георг Георгиев. 

Цивилизованите и законни начини, по които гражданите изразяват своето недоволство никога не са били обект на критика или каквато и да е санкция от страна на органите на реда, нито са срещали съпротива и опити да бъдат осуетени, а техните послания - игнорирани.

Десислава Атанасова за ковчега на протеста, носен от "Отровното трио": Хора, опомнете се!

Продължаващите повече от 50 дни протести с искане на оставката на кабинета се и ще продължат да се ползват с уважението, дължимо на български граждани, които представят своите справедливи искания за каузи и политики, зад които и българското правителство непоколебимо застава и е превърнало в основни свои приоритети - борба с корупцията, утвърждаване принципите на справедливостта и върховенството на закона като стълбове на правовата държава, гарантиране на прозрачни и подчинени единствено на правилата и нормите публични процеси.

На фона на непрестанните опити да бъде запазена стабилността и добрия тон в обществото обаче, тази сутрин София осъмна с поредна нелицеприятна демонстрация на насилие - бесилки с висящи на тях кукли бяха провесени и издигнати по централни улици, булеварди, мостове и надлези.

В допълнение към тази „хореография“, собственици на автомобили, намиращи се в района на Орлов мост, намериха на предните си стъкла листовки, изобразяващи организаторите на антиправителствените протести, т.нар. Отровно трио, носещи ковчег пред сградата на МС. Текстът под снимките гласи „Оставка или ковчег“.

Със снимки "Оставка или ковчег" осъмнаха коли край "Орлов мост"

Като национален координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата заявявам, че тази ужасяваща препратка, недвусмислено носеща белезите на послание и заплаха, е израз на тоталното отсъствие на мисъл и способност за формиране за съдържателни послания. Подобни прояви напомнят за сюжет от най-мрачните времена на световната история, когато репресиите са били норма, а човешкият живот - предмет в ръцете на диктатори и тирани.

Авторите на гореизброените прояви, както и онези, които разстлаха черни чували пред частен дом, сякаш се опитват да ни убедят, че достиженията на европейската цивилизация днес нямат място в българското общество, а правила ще бъдат налагани с цената на човешки животи. Привидни борци за морал, чест и справедливост боравят с най-циничен и неуважителен език, използвайки изразни средства единствено подчинени на груб цинизъм, насилие и погазване на всякакви общовалидни правила и норми.

 

Отровните сложиха бесилки в София: Който не е с нас, ще виси на тях! Обесени кукли с надпис „Оставка“ висят на няколко...

Публикувахте от Да Спасим България / 26-ти Май в Вторник, 1 септември 2020 г.

Хора, наричащи себе си „отровни“, чрез действията си насърчиха улиците и площадите на София да станат сцена на безпрецедентен ужас. Бесила бяха окачени на централни места, по кръстовища в столицата, пред обществени сгради. Религиозни храмове и паметници на културата бяха поругани, а светини-символи на националната чест и достойнство на България бяха превърнати в заложници на натрапена политическа пропаганда.

Дълбоко толерантен, българският народ винаги е заставал зад лицето на мира.

Надпис "Оставка или смърт" се появи на църквата "Свети Седмочисленици" в столицата

Просперитет е бил граден чрез единение, а баланс в обществото никога не е бил търсен чрез отрицание. Омразата винаги е носила след себе си разруха и опустошение. Нетърпимостта към инакомислещия е белег на опасна душевна пустота, която в своята ескалация може да намери форми като вече изброените по-горе. Европейски град - символ на разбирателството и историческа арена на съжителството на различни раси, етноси, народи и религии от целия свят, не може и не трябва да бъде поругаван от представители на моментна конюнктура. Търсачи на сензация днес се опитват да привлекат към себе си внимание, но послания за смърт и репресии от средните векове не бива да остават незабелязани и не адресирани.

Историята ни е научила, че бездействието е най-прекият път към тържеството на злото и терора. 

В дни на глобални предизвикателства и изпитания за света, потребността от сигурност и стабилност е онази, която трябва да направлява желанията на гражданите, а правителствата и управляващ те са длъжни да откликват и търсят инструменти за задоволяване на тази потребност.

Реализацията на обществения договор обаче не виси на бесило, не е положена в ковчег, не е побрана в черен чувал. Тя лежи като отговорност на раменете на всички нас като българи, като европеици, способни да сформираме собствен дневен ред, подчинен единствено на общите национални интереси, в условията на неотменими гаранции за човешкия живот и достойнство.

За българския народ демокрацията е най-висша ценност и достижение, заслужено и изстрадано след 45 години тоталитарен...

Публикувахте от Георг Георгиев в Вторник, 1 септември 2020 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
3652 20

Свързани новини

Коментари 20

Добави коментар
ГербоПрост смях

2020.09.01 | 23:20

20
Георг Георг, да вземеш да се опомниш, че тези дето ни клатеха 45 години, продължават и до ден днешен да ни клакят, само пе разликата между мен и теб е, че на теб ти харесва да те клатят. Жалка слуга си ти, нищо повече!
Подкрепящ протестите

2020.09.01 | 14:50

4
Естественно че ще има и такива изразни/образни средства щом власта на която и се иска оставката над 50 дни се прави на глуха. Във нормална демократична държава оставките трябваше да са подадени още преди първата седмица от протестите да свърши и още със излизането на записите на Бай Ганьо-Бойко Борисов така че не се оплаквайте че не сте разбрали или чули гербажий!!! Простичко е , утре си подайте оставката и толкова!!!
ганчу

2020.09.01 | 21:02

19
Много си тъп бе,галош!!
Ваня

2020.09.01 | 16:48

13
До т. н подкрепящ протестите- кого подкрепяш ти по- точно ,че нещо не ми е ясно.Какво очакваш от Божков ли,от Слави ли, от Радев ли и т.нподстрекатели.Твоят живот няма да се подобри съществено/ ако така си мислиш - много се лъжеш/Има едни правила,които се определят от Брюксел и ако не се спазват - няма пари.И за теб също.Обаче сме в ЕС И ТОВА Е.Другия вариант е пак към Русия,обаче Боже опази- това сме го живяли.И като цяло -народа е казал-ритат се атовете,теглят магаретата.На Русия нещо не й хареса нашата посока и добре си режисират цирка,а вие/протестиращите/си мислите,че сте много важни и от вас зависи.Повярвай - който и да е на власт и него ще дирижират/ дали от Запад,дали от Изток.../
наблюдател

2020.09.01 | 15:59

9
Шляхтиц

2020.09.01 | 15:14

5
Кой си ти, кои сте вие, за да искате оставката. Аз не я искам. Само след месеци има избори и всеки може да изрази своето мнение и желание.

2020.09.01 | 14:50

3
Простащината с бесилките и подобните реквизити, може да ги измисли само болен мозък. Това не е нормален човек. Виновниците да бъдат освидетелствани и арестувани и подведени под съдебна отговорност. Колкото по-скоро, толкова по-добре.
Кор дьо Мер

2020.09.01 | 18:44

18
Преди това едни други има за разследване, дето спят до пълни със евра и злато чекмедженца!! Анадънму?! И да, прав си...да се подведат под съдебна отговорност...И по действащата Конституция става, нямаме претенции...

2020.09.01 | 17:35

15

2020.09.01 | 16:22

12
Долнопробни атентаори!Нищо повече!Платени!Арести и затвор за тия изроди!Првителството е законно избрано!Всичко друго са хули и лъжи!Недоказани! Само престъпници могат да подкрепят отровните обесници!
Кор дьо Мер

2020.09.01 | 18:42

17
Тоз ли се гневи?! Кога целува ръчицата Бокова, се гъне като разкикотила се учителка по пиано! Срам и позор...помните ли го?! Сега много чувствителен го дава! Тепигьозлък и гьонсуратлък от световна класа! Те тва са герберските подлоги!
УТОЧНЕНИЕ

2020.09.01 | 17:36

16
И СА ЕДНА КАРУЦА ХОРА! НО С ВИДИМИ ПСИХИЧНИ ПРОБЛЕМИ!
ЛЕКАР

2020.09.01 | 17:34

14
ДИАГНОЗА: ПСИХОПАТИ!
Бай Васо Сърбеца

2020.09.01 | 16:17

11
Колко мазен провинциалист е тоя, отвратителен, подлизурко и натегач, пише му го на челото що за стока е!
Бб

2020.09.01 | 16:00

10
ДПС мислят, че държат ключа от бараката, но има лоша новина за тях и Борисов... Гешев, Цацаров, БОРИСОВ, Пеевски, Доган, домусчиеви, вълка, пашата, делта гард Митко-КАРАТИСТА, маджо, Горанов,Караиванов съд и справедливост за кражбите...
nix

2020.09.01 | 15:55

8
кукличка :).
С

2020.09.01 | 15:54

7
При всяка революция е едно и също. Едни държат властта и си мислят, за винаги. Не я отстъпват, докато не ги свалят насилствено и не ги избесят или гилотинират. Исторически примери,безброй. За да не видите "бесилото". Оставка.
kk

2020.09.01 | 15:49

6
И да скачате, и да не скачате, ОТИВАТЕ СИ1

Добави коментар

Водещи новини