Менда Стоянова с коментар за задкулисните разговори и целта на Великото Народно събрание

  • 26 август 2020 08:08

  • 1282
  • 2
Менда Стоянова с коментар за задкулисните разговори и целта на Великото Народно събрание
© Булфото

От ВМРО са заявили принципната си подкрепа за промянав Конституцията. ДПС не трябва да решава дали ще останем на власт. Трябва и БСП да проявят едно отговорно поведение, за да има конституционна промяна. Това заяви Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в НС в ефира на Нова телевизия.

„От ВМРО ясно изразиха своята принципна подкрепа за свикване на Велико народно събрание и подготовка за нова Конституция. Нормално е те също да имат някакви свои предложения, които да искат да бъдат включени”, поясни Стоянова. 

Тя допълни, че НФСБ също са заявили, че имат подобни предложения. „Вероятно и другите групи, ако успеем да внесем предложението за свикване на ВНС и нова Конституция в парламента, също ще имат своите идеи. Тепърва предстоят разговорите по същество”, заяви още Менда Стоянова.

Целта на Великото Народно събрание е промяната на Конституцията. Ще има 400 депутати, като половината от тях може да са мажоритарно избрани и те могат да са прависти, юристи, общественици. То ще бъде легитимното, заяви още тя.

Разговорът трябва да е в насока - обществото иска ли промяна на системата? Коя система? Обществото знае ли как ще се промени и готово ли е за това, защото иначе се поставят разни лозунги в устата на хората, запита Стоянова.

ГЕРБ имат принципната подкрепа на ВМРО за свикване на Велико народно събрание

Не се водят задкулисни разговори с когото и да било. Всяка политическа сила е добре да проведе дебата вътре в своите структури и да вземе своето решение. Искам категорично да кажа, че Конституцията се променя само и единствено от Великото Народно събрание, каза тя и добави, че икономията от 120 депутати не си заслужава, защото няма да могат всички региони в страната да бъдат представени.  На въпрос дали тя подкрепя мажоритарния избор Стоянова заяви, че е много по-силно и ясно когато се дава глас за конкретен човек.

ГЕРБ и ВМРО започнаха консултации за нова Конституция

Попитана дали очакват да се ужесточи обстановката през септември, тя заяви, че всеки има право да протестира, но без да пречи на останалите. "По буквите на закона може би са законни, но не са морални. Не искаме да се случват провокации, защото това е целта на тези блокади - да се показва по телевизията разкървавени носове и глави. Стоянова предложи да се внедри агент на полицията в Отровното трио. Или трябва да разположим полиция на всяко кръстовище. Вчера палатките на Орлов мост бяха разбутани от дъжда и от силния вятър и бяха възстановени под охраната на полицията", каза още Менда Стоянова.

Последвайте канала на

Novini.bg
1282 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.08.26 | 09:21

1
куха лейка , оставка
R

2020.08.26 | 09:25

2
tazi kiha leyka ima povech um ot vsichki protestari vzeti zaedno.

Добави коментар

Водещи новини