Вицепрезидентът на Петрова нива: Три думи – свобода, обединение и независимост, родиха българската нация

  • 19 август 2020 15:30

  • 897
  • 7
Вицепрезидентът на Петрова нива: Три думи – свобода, обединение и независимост, родиха българската нация
© Президентство

Вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , участва в поклонението по повод 117 години от Илинденско-Преображенското въстание.

„117 години по-късно Петрова нива продължава разказа за величието на българския дух, за свещения български национален идеал, чиято биография е написана със свидна кръв и саможертва, но и с много сила, несломима воля и героизъм. Върху тази изстрадала земя със златни букви завинаги ще останат записани три думи – свобода, обединение, независимост. Думи, които родиха българската нация", каза вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България , пред множеството хора, които се включиха в традиционното поклонение пред героите и невинните жертви на Илинденско-Преображенското въстание, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

Румен Радев ще участва в отбелязването на 143 години от Шипченската епопея

Вицепрезидентът заяви, че Илинденско-Преображенското въстание е продължение на делото на българските възрожденци.

„Без миг колебание, рамо до рамо с братята си от Македония, преображенци се хвърлиха в огъня като априлците, тръгнаха на неравна, но решителна борба срещу неправдата – някой друг да чертае съдбините ни, срещу териториалните кроежи и интересите на Великите сили“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

По думите на вицепрезидента за тогавашните Велики сили статуквото на Балканите е било по-важно от страданията, от робските неволи и безчинствата, от поруганите домове и потъпканата свобода.

„Срещу „болната империя“ се изправяха обикновените българи, тук от българската земя, от Мизия, Тракия и Македония, за да защитят чест, да бъдат един род и една родина“, подчерта Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Опитите за делене на героите на Илинденско-Преображенското въстание и за пренаписване на историята вицепрезидентът определи като кражба на памет, оскверняване на саможертвата, предателство към миналото.

„Илинденско-Преображенското въстание изгради българската ни идентичност, формира самосъзнание и български дух. Няма място нито за премълчаване, нито за свенливо споменаване“, посочи Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът Йотова подчерта, че от началото на мандата с президента Радев всяка година участват в честванията на Петрова нива. „Правим го, защото сме убедени в каузата на тракийците, от преклонение към историята и от дълг към бъдещето“, посочи вицепрезидентът.

„Ще продължаваме да настояваме за справедливост за тракийските бежанци, въпреки че през последните години българското правителство изостави въпроса, явно за него е политически некоректен“, заяви Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Вицепрезидентът благодари на Съюза на тракийските дружества в България, на община Малко Търново и на всички потомци на тракийци, които пазят жив спомена и предават на поколенията трагичния, но славен разказ за героичната и кървава 1903 г.

„Винаги съм се прекланяла пред силата на тракийците. Заветното „Прощаваме, но не забравяме“ тече в нашата кръв, това е българският дух. За миналото прошка може да има, но за бъдещето, което ще изградим за децата ни – не“, изтъкна Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
897 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ИМПИЙЧМАНТ ЗА БЕЗДЕЛНИЦИТЕ ПРЕВРАТАДЖИИ ПРЕДАТЕЛИ,

2020.08.20 | 03:34

7
Изроди ,лицемери ,какво говориш ,А КАКВИ СТЕ??Най-омразните ,разделители ,подстрекатели ,терористи,АНТИБЪЛГАРИ СЪСЪПНИЦИ.От тая ОТРОВНА УСТА „НЕ ИЗРИЧАЙ ТЕЗИ СВЯТИ ДУМИ. По делата ще ги познаете:.Виждаме как ни обединявате ,как справедливо ни фалирахте ,И НЕ ТЕ Е СРАМ ДА ИЗРИЧАШ ТЕЗИ СВЯТИ ДУМИ..МАРШ ОТ ТОВА СВЯТО МЯСТО,ЧЕ ГО ОМЪРСЯВАШ САМО С РИСЪСТВИЕТО СИ МРЪСНИЦО,СЪУЧАСТНИЧКА НА МЕТЕЖНИКА НАЦ.ПРЕДАТЕЛ, ПРЕВРАТАДЖИИ.СЪД И В ПАНДИЗА ЗА ДЪЛГО.
ИМПИЙЧМАНТ ЗА БЕЗДЕЛНИЦИТЕ ПРЕВРАТАДЖИИ ПРЕДАТЕЛИ,

2020.08.20 | 03:33

6
Изроди ,лицемери ,какво говориш ,А КАЛВИ СТЕ??Най-омразните ,разделители ,подстрекатели ,терористи,АНТИБЪЛГАРИ СЪСЪПНИЦИ.От тая ОТРОВНА УСТА „НЕ ИЗРИЧАЙ ТЕЗИ СВЯТИ ДУМИ. По делата ще ги познаете:.Виждаме как ни обединявате ,как справедливо ни фалирахте ,И НЕ ТЕ Е СРАМ ДА ИЗРИЧАШ ТЕЗИ СВЯТИ ДУМИ..МАРШ ОТ ТОВА СВЯТО МЯСТО,ЧЕ ГО ОМЪРСЯВАШ САМО С РИСЪСТВИЕТО СИ МРЪСНИЦО,СЪУЧАСТНИЧКА НА МЕТЕЖНИКА НАЦ.ПРЕДАТЕЛ, ПРЕВРАТАДЖИИ.СЪД И В ПАНДИЗА ЗА ДЪЛГО.
пено,

2020.08.19 | 21:11

5
пено

2020.08.19 | 21:07

4
на тази за какво и се плаща - като чучело взема хиляди
ako gi niama6e kradlivite komunisti

2020.08.19 | 19:19

3
BG. 6te6e da e edna malka 6veicaria.................
ako gi niama6e kradlivite komunisti

2020.08.19 | 19:19

2
BG. 6te6e da e edna malka 6veicaria.................
ДЕМАГОГИЯ

2020.08.19 | 16:50

1
За тракийските българи настоявате за справедливост, а настройвате едни срещу други българите в Родината! И то за лични конюктурни цели! Какво лицемерие, лельо!

Добави коментар

Водещи новини