Бивш конституционен съдия: Нещата в политиката ни станаха лични

  • 19 август 2020 08:45

  • 975
  • 1
Бивш конституционен съдия:  Нещата в политиката ни станаха лични
© Кадър - Нова телевизия

За съжаление нещата в политиката ни станаха лични. Това заяви в ефира на Нова телевизия бившият конституционен съдия и член на КЗК проф. Пламен Киров.

По думите му рестарта в държавата не става с промени в Конституцията. ДПС постъпват отново най-мъдро в ситуацията, като не прибързват с позицията си.

Направи ми впечатление, че така не се пише проект за Конституция. Оценката, естествено, не е добра. Струва ми се, че в ГЕРБ подходиха лековато към проекта – там има добри юристи, като Екатерина Захариева, Красимир Ципов. Но при недостиг на време се получава това, каза още той.

90% от текстовете са преписани от старата Конституция, посочи Киров. „Сложен е миксерът, развъртян е и се е получило нещо ново”, каза той и добави: „Ще се въздържа от коментар”, след като беше попитан какво мисли за Данаил Кирилов. Имам информация, че това е негово дело, заяви Киров, но призна, че информацията е неофициална.

Дори не са си направили труда да проучат конституционната практика през последните 30 години, т.е. решения на Конституционния съд, критикува Киров. И даде пример за недомислица – чл. 179, според който Велико народно събрание има, а всъщност уж се премахва. Той разкритикува и подхода Обикновено народно събрание да променя Конституцията. „90 души, във всеки един момент, ще могат да напишат нова Конституция”, заяви професорът.

Що се отнася до т.нар. Съдебен съвет на прокурорите и Съдебен съвет на съдиите, Киров коментира, че замисълът е да не се занимават с друго, освен администрация. Това е замисълът на ВСС в момента – за да може съдебната власт да е независима. Защо сега на един административен орган на съдебната власт ще се дава законодателна власт, попита Киров, визирайки идеята Съвета на прокурорите да го прави. Същевременно Киров не се съгласи, че с това се дават повече правомощия на главния прокурор. Няма място в една континентална система съдебната власт в законодателната, смята професорът. Най-вероятно има нещо замислено зад кулисите, каза още Киров.

Подходът е контрапродуктивен. При предишната Конституция имаше дебати, имаше принципно съгласие и чак тогава се появи проект, сега се вкарва проект и се казва да се дебатира, но внушението е, че трябва да стане според написалите проекта, смята Киров.

Проф. Киров подчерта и друго – нещата между правителството и президентът са минали граница, от която няма връщане назад, защото става въпрос за лична неприязън. „Стигнали сме дотам да не си говорят и най-вероятно никога няма да си говорят”, каза юристът.

Даниела Дариткова за проекта за нова Конституция: Няма таен замисъл
 

 

Последвайте канала на

Novini.bg
975 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
направо

2020.08.19 | 21:43

1
диктаторски

Добави коментар

Водещи новини