Николай Младенов: Дали пък не е време за двукамерен парламент?

  • 17 август 2020 09:10

  • 1669
  • 8
Николай Младенов: Дали пък не е време за двукамерен парламент?
© БТВ

Искането за нова Конституция е закъсняло. То трябваше да бъде направено доста отдавна, защото България има нужда не само от поправки, а от изцяло нова Конституция. Това може да се случи с Велико народно събрание. Това сподели в интерю за "Тази сутрин" по bTV Николай МладеновНиколай Младенов Николай Евтимов Младенов е избран за министър на външните работи от 41-ото Народно събрание на 27, бивш министър на отбраната, а след това и на външните работи в първия кабинет "Борисов". От 2015 г. е специален координатор за Близкоизточния мирен процес на генералния секретар на ООН.

,,Настоящата ни Конституция е писана в съвсем различен исторически период. България сега е член на ЕС, след няколко години ще приеме еврото. Имаме нужда от сериозен обществен дебат, който да предложи на българското общество цялостна промяна на Конституция на България'', обясни Младенов.

Петър Берон: Следващото Велико народно събрание би трябвало да е последното

Според него не може с лекота да се отхвърлят идеи относно това как да бъде променена или по какъв начин да бъде приета.

Хората излязоха по улиците с искания за промяна, а тя може да се случи, ако спокойно погледнем върху това какво трябва да бъде променено. Списъкът на нещата, които трябва да бъдат променени, е дълъг. Трябва да има спокоен дебат, който трябва да се случи в обществото ни, допълни бившият ни пръв дипломат.

По думите му всяка политическа партия оттук-нататък трябва да формулира своя проект, да го представи пред хората и да го защити.

Венецианската комисия коментира идеята за нова Конституция на България

Според Младенов идеята да се намали броят на депутатите е много добра.

Време е в българското общество обаче да бъде обсъдена една друга тема, която до този момент не е отразена, а именно дали нямаме нужда от двукамерен парламент. Ако търсим добри гаранции за прозрачност, има други модели, които трябва да бъдат разгледани, каза още бившият министър на отбраната.

Последвайте канала на

Novini.bg
1669 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2020.08.17 | 09:21

2
Двукамарния парламент е идея на ГЕРБ но я прокарват чрез СДС и странични хора. Хората не искат това и няма да го приемат.

2020.08.17 | 09:18

1
ДВУКАМАРНИЯ ПАРЛАМЕНТ Е ВРЕДЕН ЗА БЪЛГАРИЯ. ТОЙ ЩЕ ОТДАЛЕЧИ ВЛАСТТА ОТ ХОРАТА И ЩЕ КАПСУЛИРА ПОЛИТИЦИТЕ.

2020.08.17 | 09:23

3
Николай Младенов говори без да знае, СДС вече предложи идеята за двукамарен парламент, дали е дошло време за това е глупост. Нужда от такъв парламент няма, той дава възможност на политиците да се скрият от хората и да мърсуват безнаказано.

2020.08.17 | 09:25

4
А дали не е време да изберем Бойко за Цар?
Гошо

2020.08.17 | 09:31

5
Пък ти ша му ринеш лайната
гост

2020.08.17 | 12:10

7
Това не ти е САЩ или Израел или Англия. Гласоподавателите са малко и не можем да си позволим нещо като Сенатори и конгресмени. Мошета няма да се набутат на върха в горната камара.
Радои

2020.08.17 | 10:18

6
Правилно Христов .Беше на БКП Начело със СДС.
хайде бе

2020.08.17 | 17:12

8
Трикамарен не щете ли.Първа камара ГЕРБ-неуспелите комунисти.Втора камара-пребоядисани СЕДЕСАРИ.Трета камара -тези които смениха всички партии и още искат да цоцат от народа.

Добави коментар

Водещи новини