НФСБ: 6-годишната ни битка за парк "Росенец" се увенча с успех

  • 13 август 2020 18:40

  • 2354
  • 7
НФСБ: 6-годишната ни битка за парк "Росенец" се увенча с успех
© Булфото (архив)

Битката на НФСБ от 2014 г. срещу незаконното заграбване на парка "Росенец" и така наречените сараи на Доган се увенча с успех. В продължение на шест години от партията на Валери Симеонов сигнализират за изграждането на незаконни постройки и незаконен кей там. Днес прокуратурата съобщи за установени множество нарушения в "Росенец" и в местността "Буджака". Стана ясно, че постройките, за които сигнализират от НФСБ в "Росенец" са незаконни и подлежат на събаряне.

СКАТ и НФСБ подават многократни сигнали, че на "Росенец" се строят незаконни обекти до кмета на Община Бургас, РДНСК и Прокуратурата още през 2014 г. По сигналите нямаше никаква реакция. Други бяха времената.

Прокуратурата откри множество нарушения в Летния сарай на Доган

През август 2015 депутатите от НФСБ Валентин Касабов и Христиан Митев опитват да влязат в обекта през незаконно построена бариера на общинския път до имота, но не са допуснати. Нямаше телевизии, обществено недоволство, протести. Други бяха времената. Въпреки това, след подаден сигнал до прокуратурата и месеци парламентарен натиск от НФСБ през декември 2015 г. бариерата на общинския път бе премахната. Отново никой не отрази събитието. Други бяха времената.

Същите действия сега повтори Христо Иванов и със съдействието на всички медии обществото научи за забатачените с години закононарушения на "Росенец". И слава богу днес има резултат:

Основната сграда, която се ползва от Доган, но се води Водно-спортна база(!?!), заедно с басейна и помощни постройки са законно изградени, но нямат Акт 16. Т.е. те не могат да бъдат обитавани и ползвани. Единствено прилежащият трафопост е с Акт 16 и е въведен в експлоатация, съобщи шефът на РДНСК-Бургас Милен Ненчев. Предстои кметът на Бургас да предприеме нужните действия по закон – да се узаконят или премахнат сградите. Втората група строежи, проверени в Росенец, са 8 на брой помощни постройки – за охрана, оранжерия и др. За тях няма никакви строителни книжа и те нямат акт 16. Две от постройките са в така наречените сараи на Доган. Останалите са в съседните терени - частен и държавен.

От РДНСК-Бургас е изпратено писмо до кмета на Бургас с искане за предприемане на действия за забрана на достъп и ползване на имотите.

Незаконно обитаваните сараи трябва да бъдат опразнени, тъй като не са въведени в експлоатация и до законното им въвеждане в експлоатация там трябва да бъдат спрени тока и водата. И всички обитатели, и персонал трябва да бъда изведени от обекта, ако трябва – принудително. НФСБ ще следи дали това ще бъде изпълнено.

Последната група проверявани имоти са мостикът и кейовата стена. Мостикът е описан като съоръжение при една от продажбите – на пенсионните фондове на „Лукойл” на частното дружество „Стрийт лайн”. Проблемът тук е кейът, за който няма яснота как от 50 метра е станал 200 метра. РДНСК-Бургас подхваща и този казус, за който НФСБ сигнализира – вече е изпратено писмо до Община Бургас със запитване. Предстои кейът да бъде премахнат, както настояваше Валери Симеонов преди месец.

Прокуратурата установи нарушения и в местността "Буджака", където имоти имат медийният олигарх Иво Прокопиев и неговите съдружници.

Прокуратурата и РДНСК-Бургас си свършиха работата – на ход са кметовете на Бургас, Созопол и Обзор. Призоваваме ги, съобразно своите правомощия, да си свършат работата и пристъпят към събаряне на незаконните постройки, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Последвайте канала на

Novini.bg
2354 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
ооооо

2020.08.13 | 19:35

2
ако не беше валери , христо щеше да яде пасти заедно с маджо.

2020.08.13 | 19:09

1
Бахти мизерниците са тия на Валери Симеонов пред хората пуска някви новини, но лапа на ДОГАН резаната паламарка!

2020.08.13 | 19:47

3
СМЕШНО,ЩЕ ГИ ИЗГОНИТЕ ОТТАМ НО КОГАТО СВЪРШИ СЕЗОНА?

2020.08.14 | 08:52

5
eto nali vijdate uvajaemi edin politik kakvo moje da postroi za 20 godini vav politikata a vie triabva da jiveete I rabotite po 20000 godini za da postignete tova demokracia uvajaemi niama shto.
Гражданин

2020.08.15 | 19:23

6
Хайде да ги видим сега тези кметове! И да видим дали протестиращите ще ги подхванат и тях ако не се задействат!

2020.08.13 | 21:32

4
Как не ви е срам,борили се били,ами що не го направихте откакто сте в управлението,нали подкрепяте Борисов или когато се отнася за вашето величие си затваряте очите и ушите и сега като свършиха другите тази работа сте готови да си препишете заслугата. Да вярваме,че никога повече няма да се докоснете до властта и да се облагодетелствате от нея
Chris

2021.02.19 | 19:07

7
Я първо прочети.От коя година? Или не Ти изнася истината.

Добави коментар

Водещи новини