Андрей Райчев: Борисов е в силната позиция, има три възможности

Свидетели сме на битка за власт в най-чистия ѝ вид. Това каза в сутрешния блок на БНТ социалният антрополог Харалан Александров по повод продължаващите над един месец протести с искане за оставка на правителството и главния прокурор.

Една група от граждани суспендира една територия и оттам  дава заявка за нова власт. Това изглежда ненормално, но на нивото на човешкото съзнание ни връща в нормалността, защото едно известно време живеехме под карантина. Това начинание е стремеж към най-естественото човешко състояние – борба за власт и престиж, заяви Александров.

Най-изявеният говорител на тези хора е Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския, който има свойството едновременно да говори и да действа, добави той.

Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г е принуден да държи бъдещето по силата на това, че носи огромна отговорност. Той хич не е щастлив с това, което става. Борисов интуитивно разбира властта и разбира, че за властта трябва да се сбиеш. Трябва да направи трудния избор дали да отстъпи, за да запази гражданската хармония или да им се хвърли, което ще доведе до радикализация. Дилемата му е много ясна и видима, коментира Харалан Александров.

Тези хора ни принудиха всички нас да се съобразяваме с тях, да се занимаваме с тях от сутрин до вечер и в този смисъл те печелят всеки ден, посочи социалният антрополог.

АФИС: Половината българи подкрепят предсрочни парламентарни избори

Много е важно да различим рационалното от нерационалното – какво става и какво ще стане. Всяка граница е война, заяви социологът Андрей Райчев. В България много дълго време нямаше разлика между център и дясно - Борисов ходеше и превземаше докъдето си иска. Дясното беше разграден двор, Борисов се разхождаше из него и завземаше каквото си иска. Всичко, което виждаме, е възстановяване на дясното. Това възстановяване минава през нов език – такъв виждаме от Христо ИвановХристо Иванов Роден е на 13 септември 1974 г. в София.   Христо Иванов е магистър по право от Софийския. Той създаде нов сюжет в страната – появява се дясно. Това дясно е ново с това, че прекратиха перманентната логорея за комунистите, за Москва и се говори за по-рационални неща, каза той.

Без Борисов няма никакъв ГЕРБ. ГЕРБ е Борисов. Протестиращите са малко и по тази причина той може да танцува. Ако бяха повече, отдавна да е слязъл. Борисов имаше две ясни възможности – да ремонтира кабинета или да си ходи. Сега са три - да ремонтира кабинета, да стои в ситуация, в която може би ще си ходи, може би няма, и да си ходи. Той е в силната позиция в тактически план, отбеляза социологът.

Смятам, че протестът ще доведе до нещо хубаво - до възстановяването на дясното, каза още Андрей Райчев.

Коментари

 1. 2020.08.12 | 21:25
  Когато безплодното ляво се обедини с безплодното дясно и даже се канят да управляват, трябва да очакваме едно безплодно нищо!
 2. 2020.08.12 | 21:09
  На въпроса на сайта "одобрявате ли блокирането на кръстовища и улици в страната" трябва да има и опция "Трябва ли за блокиращите да има БОЙ до посиране?" и бъдете сигурни че резултата ще е 90%.
 3. 2020.08.12 | 17:05
  220 V за тоя, червения!!!
 4. 2020.08.12 | 16:42
  "Hominis est errare, insipientis in errore perseverare" / "За човека е характерно да греши, но само за глупака - да упорства в грешките си."
 5. 2020.08.12 | 09:43
  Андрей Райчев е един от най-канените политически анализатори, защото винаги казва, това, което искат от него. Разбира се срещу подобаващ хонорар. Защо нито една телевизия не кани например Иво Беров,който се е доказал в годините като съвсем обективен полит. анализатор? Защото задава неудобни въпроси, защото е съвсем обективен и представя нещата такива, каквито са в действителност и е неудобен за зависимите от партии и олигарси български медии.
 6. 2020.08.11 | 12:19
  Брутални милиярдери.под тях нагли мулти милионери....под тях обикновени гладни крадци ..под тях проста комплексирана администрация която тормози обикновения човечец за едно документче. Така работят ГЕРП ПииВски .Дуганчу и др. Избори до дупка. Всяка година ако трябва
  1. 2020.08.12 | 09:03
   По тъп комунист от теб не бях чувал...
  2. 2020.08.11 | 19:43
   И ти ли ще плащаш масрафа бе глупак? Я си ходИ на село да пасеш козите и се бутай дето не ти е рабта!
 7. 2020.08.12 | 01:55
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в --- Sexcris.Com
 8. 2020.08.11 | 21:38
  ХРИСТО ИВАНОВ ЗАЕМАЛ ПРАЗНОТО ДЯСНО ПРОСТРАНСТВО! ЗАЕДНО С КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ МАФИОТИ! НЯКОЙ НЕ СИ Е ПРОЧЕЛ УРОКА И СЕ ПОЛУЧАВА, КАТО МАНИПОЛАЦИЯ!
 9. 2020.08.11 | 12:17
  Всички вие,дето плюете по протестите,вижте ливанците и се учете от тях. Те свалиха същото правителство като нашето(крадливо,корумпирано и алчно),само защото не искат да живеят в мизерия,корупция и лъжи. Затова гледайте и се засрамете.
  1. 2020.08.11 | 20:39
   А всички вие,дето протестирате, вижте всички останали държави, Германия, Белгия, Франция, Америка, Русия, Беларус..... Гумени патрони, силна струя вода,шокови гранати,бой с палките, стотици атестувсни. Така че, вие също гледайте и се учете!!!
 10. 2020.08.11 | 20:19
  Мотото на протеста е като незадоволените сексуални желания на млада парясница "Мъж го искам! Сега го искам!"
 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет