Екатерина Михайлова: Институтът на служебното правителство създава напрежение

Конституционната конструкция за служебно правителство е в разрез с това, което имаме в нашата Конституция. В момента виждаме, че това е част от проблема за разсичане на конфликта между институциите и протестиращите. Това каза пред БНР проф. Екатерина Михайлова, преподавател по конституционно право в НБУ, политик в годините на прехода.

Тя подчерта, че е убеден привърженик на парламентарната демокрация и парламентарното управление и допълни: "Служебното правителство е изкуствена конструкция, която липсва в почти всички конституции, ползвани като основа за правенето на нашата. То е с предназначението да подготви предсрочни парламентарни избори, но това е правителство, което има всички правомощия като редовното, но при него липсва възможността за контрол. Единственият, който може да го контролира, е президентът... Институтът на служебното правителство създава напрежение, а не решава проблеми".

Според нея най-важното за едни избори е да има емоция, която да доведе избирателя до урните и то много хора до урните, като така купеният вот ще потъне.

Експерт: Едва ли ще имаме служебен кабинет

По повод протестите проф. Михайлова посочи, че са налице две права – това на придвижване и това на събрание и манифестации: "И двете права могат да бъдат ограничавани. Според практиката на Европейския съд по правата на човека се казва, че правото на политическите права се ползва с висока подкрепа и ако затруднение за гражданите съществува, то в правомощията на органите, които решават подобни въпроси, тоест, кметът трябва да предприеме действия, които да облекчат ситуацията. Имаме конкуренция на две права едно към друго. В нашата Конституция пише, че трябва да се спазва принципът на пропорционалност, тоест, да не се предприемат санкции към тези, които създават затруднения на други хора".

Проф. Екатерина Михайлова допълни: "Не смятам, че Конституцията е остаряла, но не означава, че в нея всичко е съвършено. Стара моя позиция е темата за прокуратурата, там трябва да има промени, да се търси нова отчетност. Не съм привърженик на изцяло нова Конституция и свикване на Велико Народно събрание".

По повод процедурата по импийчмънт проф. Михайлова коментира, че "това е доста сложна и изисква високо мнозинство от 2/3 от народните представители да подкрепят такова искане": "Процедурата може да стартира, но се съмнявам, че ще приключи".

 

Коментари

 1. 2020.08.10 | 20:02
  ОТ САМОТО НАЧАЛО БЕШЕ ЯСНО, ЧЕ ТОВА Е ЕДИН СКАЛЪПЕН ПРОТЕСТ! ЦЕЛТА Е ДА СЕ ЗАБЛУДЯТ МАСИТЕ И ДА БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ОТ КОМУНИСТИТЕ И МАФИЯТА ИМ!
 2. 2020.08.10 | 19:18
  Тая от кой мръсен канал излезе ?
 3. 2020.08.10 | 19:12
  Много е умна, Екатерна. Бобчо мое да потвърди, ако е би роден по врене на сдс, юристка е, Михайлова.
 4. 2020.08.10 | 18:31
  BUKLUKA RADEV PAK SE SKRI, MI6OK 4ERVEN.......6TO NE IZLIZA PRI PROTESTERITE PROSTI ?
 5. 2020.08.10 | 17:19
  шизофреник. Той съчинява новините в Новини.бг. Беше пуснал новина, че Мая Манолова звъни на Президента в 5:00 сутринта да се оплаква от полицейския произвол. Те с Манолова са в интимна връзка и Улавия единствен знае това. Откаченякът пускаше в собствения си сайт Троянски вируси да наказва инакомислещите: "Искаш ли момиче, натисни тук"... Не участвайте в анкетата на Улавия, може да е заразна.
  1. 2020.08.10 | 18:16
   Това Канна Рачева ли ти го измисли?
 6. 2020.08.10 | 17:53
  СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО или ПЪЛНАТА РЕВИЗИЯ за моментното състояние на "държавата" ни, създава това НАПРЕЖЕНИЕ, този СТРАХ, "другарко"?!?!?!
 7. 2020.08.10 | 17:45
  da ti e a maikata grobarska podlogo vie vsicki prodadohte sds na grobarskite prestapnici az ne znam bokluk po goliamo naprejenie ot tova grobarskite prestapnici da kradat darjavata narodat da se bontuva s u tiah I te da se praviat na oshtipani I ni lukm iali ni luk merisali.
 8. 2020.08.10 | 17:39
  С напрежение или не, това ще реши конфликта. Всички знаят, че купеният вот е престъпление, но ще чакаме да потъне. Някой знае ли докога??
 9. 2020.08.10 | 16:40
  Теб кой точно те мачка и как бе нели???
 10. 2020.08.10 | 16:30
  Интересно кой контролира сегашното правителство,което погазва всички закони .Пиши ,когато има диктатор,който ни мачка как да го сменим ?
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет