Проф. Михаил Константинов: Няма машини, няма избори

Има хора в България и протестиращи, които казват – разпускаме парламента и отиваме на избори. Избори не може да има, тъй като машини не може да има, а по закона пише, че се гласува само с машини. Тоест ние вече напускаме демократичния терен, ако направим това, което искат много хора. Няма избори. Няма машини. Те са незаконни, ако са с хартия, следователно какво правим? Трябва да се мисли. В България мисленето е в много голям дефицит. Този коментар направи пред БНР проф. Михаил Константинов, бивш член на Централната избирателна комисия и настоящ председател на Съвета на директорите на "Информационно обслужване".

Време за въвеждането на машинно гласуване очевидно няма, но то е малко дори ако изборите са редовни, смята Константинов. Той припомни, че най-късната възможна дата за провеждането на изборите, е 28 март догодина.  

Съгласно в момента действащите текстове в Изборния кодекс, във всички секции с над 300 избиратели ще се гласува само с машини. Това са около 9 хиляди секции на територията на страната. Минималната оценка за броя на машините е около 20 хиляди машини, една машина струва около 2 хиляди евро, посочи математикът.

Кои са плюсовете и минусите на машинното гласуване?

Някои от фирмите производителки на машини за гласуване, са фалирали поради липса на търсене, а фирмите, с които са водени разговори, се нуждаят от време за такава огромна поръчка, като ситуацията се усложнява допълнително заради доставките на части от Китай, обясни Михаил Константинов.

Пандемията от коронавирус е нов проблем, който не е съществувал при приемането на текстовете за машинно гласуване в закона, изтъкна той. 

Машините, предвидени в сегашните текстове на закона, са със сензорен екран или т.нар. тъч скрийн. Това означава всички хора, които гласуват с машините, по няколко пъти по време на гласуването да пипат тая машина, което е перфектно условие за заразяване на следващия избирател. Когато карате в една секция 200 души да пипат един и същи екран, създавате перфектни условия да ги заразите. Химикалка човек може да си донесе и от вкъщи, а машина не може да си донесе от вкъщи. Не трябва да има една химикалка за всички, коментира още Константинов.

По-малко от 1% от хората в Европа имат възможност да гласуват с машини и това са хората в Брюксел. Никъде другаде не се гласува с машини поради много причини, обобщи Михаил Константинов.

Коментари

 1. 2020.08.10 | 19:36
  Никакво машинно гласуване. Първи сме в света по хакерство. Спомнете си Агенция по вписванията, системата на АПИ, системата на НАП и т.н. Хакнаха ли ги - да, само и само да съботират управлението на Борисов. Онзи ден един тук ме заплашва, че ми знае IP-то и нямал проблем да ме намери и заколи заради мнението ми за "протестиращите". Така, че ровичкат в чуждите компютри и не им пука. Ще хакнат и базата на машинното гласуване и ще ровичкат в нея. Сигурно са готови вече. В него няма НИКАКВА сигурност. Представяте ли си как баба, която не е виждала компютър, ще гласува машинно? Някой ще й помага ли? Нали е тайна. .. А гражданите от чужбина да дойдат тук и да гласуват, а и не искам те да ми определят кой ще ме управлява. Как така ще живееш с години в друга страна, а ще определяш какво ще е в България.
 2. 2020.08.07 | 23:50
  От тоя тулуп ми призлява като го видя! Цял живот да работи като "Фалшификатор на мафията" и сега седнал "експертно" да го раздава...Аре и то при бай Ставри!
  1. 2020.08.08 | 23:32
   Няма как да не ти призлява ТОЙ Е УМЕН, а ти-не. ОБЯСНЯВА ЯСНО И ОЩЕ ВЕДНЪЖ ДОКАЗВА, ЧЕ ТЕЗИ 1000 ЧОВЕКА, КОИТО КРЕЩЯТ ПО УЛИЦИТЕ НЕ ЗНАЯТ ЗАЩО СА ТАМ. Е, МОЖЕ БИ ИМА СМИСЪЛ - ЗА ТЯХ- НА ЧИСТ ВЪЗДУХ СА, ИМА ТРЕВА, БЕЗАЛКОХОЛНИ.... СМЕШКОВЦИ... А И МОГАТ ДА СЕ РАДВАТ НА СИМПАТИЧНИТЕ ФИЗИОНОМИИ НА БАХУРЯН, МИНЕТКОВ И ХАДЖИЯТА...
 3. 2020.08.08 | 22:52
  АКО БСП БЕШЕ НА ВЛАСТ ЩЕШЕ ЛИ ДА ИМА МАШИНИ ,И ТАНКОВЕ ДАЖЕ ЩЕШЕ ДА ИМА НАЛИ БЕ БАСТУН
 4. 2020.08.08 | 19:53
  МАГЕЛАН, НЕШАСТЕН САМО БЛА, БЛА, БЛА В КОЯ ДЪРЖАВА ИМА ГЛАСУВАНЕ С БИОМЕТРИЧНИ ДАННИ, ЧЕ НЕ СЕ СЕЩАМ? МОЖЕ БИ НА МАРС???
 5. 2020.08.08 | 19:29
  Такъв нагъл измикярин не съм виждал.Този Костадинов не престана да обеснява на хората неговите матемически формули за честни избори .Докато не се въведе гласуване с биометрични данни винаги ще има мушингия.
 6. 2020.08.08 | 12:19
  оставка на сините крадци
 7. 2020.08.06 | 17:11
  че тоя ТУЛУП няма да подправи и машинните резултати
  1. 2020.08.06 | 22:56
   Машината ти дава разписка кой е гласувал, кога и къде. Не може да обикалят едни и същи хора по различни секции. Това като начало.
  2. 2020.08.06 | 18:07
   А каква е гаранцията, че тези, които хакнаха НАП, Агенциата по вписванията, софтуера на АПИ и какво ли още не (във всеки случай не правителството, а тези, които всячески се опитват да го провалят), няма да хакнат и тези резултати. Те затова така неистово реват за машинно гласуване. Имат си готови хакери, ама дали имат пари да им платят, или пак Божков ще е насреща.
 8. 2020.08.06 | 15:16
  Електронно измамник. Електронно.
 9. 2020.08.06 | 14:11
  Ако ги поръчате от Китай за седмица ще са тук
 10. 2020.08.06 | 12:08
  Констатинов като чуе за машинно гласуване и му става лошо,може би го е страх,че няма да му излязат сметките така,не може да не знае,че няма по честно и добро от машинно гласуване,но сигурно ще му се нярушат финансите
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Каква ще бъде учебната година заради COVID-19?

Избрано от Интернет