Лъчезар Борисов: До края на годината очакваме инвестиции на стойност около 1 млрд. лева

  • 30 юли 2020 12:05

  • 1579
  • 6
©

По предложение на ПГ на ГЕРБ в парламента изслушват изслушва министъра на икономиката Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин, министъра на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е и министъра на здравеопазването Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. относно здравните, социалните и икономическите мерки за справяне с кризата, породена от пандемията от коронавирус.

Пръв на депутатските въпроси отговори министър Борисов. "Конкретните мерки, които ще предприемем по отношение на частните инвестиции, ще бъдат свързани с тяхното ускорено насърчаване.

От началото на годината по Закона за насърчаване на инвестициите са сертифицирани 14 проекта на обща стойност 305,2 млн. лева, като те имат потенциал да разкрият близо 2500 нови работни места. През настоящата седмица предстои сертифицирането на нови четири проекта за производство във Варна, Кърджали, Шумен и София на стойност над 110 млн. лева, предвиждащи създаването на 140 нови работни места. В момента се разглеждат проектните предложения на още 68 компании", разкри новият министър на икономиката.

Новият икономически министър Лъчезар Борисов: 1,8 млрд. лв. са предвидени за новите мерки у нас

"Безпрецедентната криза, в която се намираме, трябва да бъде контраатакуване с комплект от рационални мерки. Бюджетният пакет е на стойност 1,162 млрд. лева, 735,5 млн. от които са за социални мерки и 431,4 млн. са за икономически мерки. Извън този пакет има и втори - мерки от еврофондовете, насочени изцяло към инвестиции в икономиката. Това са публични инвестиции под формата на заеми и грантове - финансиране в размер на 1,8 млрд. лева. Амбициите на Министерството на икономиката са до края на годината да сертифицират, насърчат или да обявят инвестиции на стойност около 1 млрд. лева", разкри Лъчезар БорисовЛъчезар БорисовЛъчезар Борисов е роден през 1978 г. в гр. Самоков. Завършва с отличие гимназия „Константин.

Подпомагат икономиката с 1,8 млрд. лв.

"Ще заложим на абсолютна публичност и прозрачност по усвояване на средствата. В Министерството на икономиката ще правим отчет на всеки две седмици, гореща телефонна линия и надзор на дейността заедно с работодателите, заяви той. С работодателите сме се споразумяли, че всички инвеститори трябва да бъдат насърчени и като антикризисна мярка. До края на годината всички инвеститори, имащи право, ще бъдат насърчени и уточни, че става въпрос за 56 предприята, изпълняващи инвестиционни проекти. Това са инвеститори, стартирали своята работа през последните две години. Мерките ще са за изграждане на прилежаща инфраструктура и за осигуровки", добави Борисов.

"Още 200 млн. лева, предвидени за финансиране през ББР към търговските банки, ще бъдат пренасочени отново към кеш грантово финансиране на икономиката. На 17 август ще бъде обявена нова мярка за предоставяне на финансиране на малки и средни предприятия чрез ваучерна схема за улесняване на достъпа им до цифрово ноу-хау. За целта са отделени 9 млн. лева, като целта е да бъдат предоставени до края на годината. Една от важните мерки е ускоряване на работата по съществуващите и вече обявени програми. Имам предвид програмата за микро и малки предприятия, чийто бюджет ще бъде увеличен до 210 млн. лева, като идеята е всяка компания, която има интерес към тази мярка, да има достъп до финансиране. Днес следобед с министъра на транспорта ще обсъдим и мярка, насочена към превозвачите на стойност 30 млн. лева", завърши Борисов.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1579 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2020.07.30 | 12:34

2
ТОЗИ МИ ИЗГЛЕЖДА , ЧЕ НЕ Е ЗА МИНИСТЪР

2020.07.30 | 13:29

6
И НА МЕН МИ ИЗГЛЕЖДА ТИ ЗДА НЕ СИ В РЕД, АМА СИ НАВЪН...

2020.07.30 | 12:46

5
Този не ви ли изглежда НЕВМЕНЯЕМ
ДИАМАНТ

2020.07.30 | 12:40

4
ОТ този нищо добро.КОЛКО ПРОЦЕНТА БОНУС ПОЛУЧИ ОТ КОЛЕКТОРСКАТА ФИРМА ЛЪЖЛИВО ЧОВЕЧЕ?

2020.07.30 | 12:34

3
НЕЧИТАВ МИ СЕ ГЛЕДА
WELCOME TO BOKOVINA

2020.07.30 | 12:16

1
ЩЕ ВИДИТЕ ГОВОРЯЩА ТИКВА ,.. ГОВОРЯЩО ПРАСЕ... ДУЛОВСКА ПРИНЦЕСА...ЛЪЧО МОЗЪКА / БЕЗ МОЗЪК/ .....ПЕКИНСКА ПАТИЦА / БЕЗ ГАЩИ / .............И КУП ПРИРОДНИ АНОМАЛИЙ ...........

Добави коментар

Водещи новини