Емил Димитров: Отровената вода в Марица можеше да убие и човек

  • 29 юли 2020 18:39

  • 1921
  • 9
Емил Димитров: Отровената вода в Марица можеше да убие и човек
© БНТ

Прокуратурата трябва да се произнесе. Ние видяхме на място канавката, от която изтичат тези отровни води. Там са вървели кравите, пили са вода и са починали почти веднага, защото заради погълнатото вещество са останали без въздух. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на околната среда и водите Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и по повод  случая с 29-те крави, починали, след като са пили вода от канал, който се влива в река Марица край Димитровград.

Ще има аутопсия на животните и тя ще покаже ясно и точно какво се е случило с тях, добави той.

В отговор на въпрос дали отровата е можела да убие и човек, Димитров заяви: "Ако поеме голямо количество вода, може да бъде убит. Ако е имало деца да си играят, да се къпят и да погълнат от тази вода, е можело да бъде увредена кожата или лигавицата им".

Водата е дошла от промишлена зона в близост. Заводът в момента е в капиталов ремонт и не би трябвало да ползва вода, още повече в такива обеми. Дали е умишлено или не изливането, предстои други да кажат. Започвам да се притеснявам, че всяка година при капиталов ремонт тази вода е изливана. Късмет е, че крави са пили и по този начин разбрахме, посочи екоминистърът.

ВАП възложи  проверка за замърсяване на водите на река Марица

Стопанинът на животните  ще бъде компенсиран, но случаят не беше приятен за него, някои от животните бяха бременни, отбеляза той.

По думите му голямото количество вода в Марица е размило отровното вещество, но той призова, докато излязат окончателните данни от Регионалната здравна инспекция, тази вода може да се ползва за всичко, но не и за пиене и готвене.

Емил ДимитровЕмил ДимитровЕмил Димитров е роден през 1962 г. в Перник на 20 февруари. Завършил е Института за музикални и съобщи още, че ще бъде направена проверка за наличието на опасни пестициди в цялата страна.

Той коментира и скандала с публикуваните снимки на тежки строителни машини в района на Седемте рилски езера. Изпълняват се проекти в три планини. Трябва да се направят едни пътеки, място, от където да се наблюдават езерата. Качили са булдозер вместо да се използват коне. Ще бъде направена и база за планински спасители, откъдето те да могат да реагират по-бързо, а не тепърва да ходят до там, ако се наложи, посочи министърът на околната среда и водите.

Последвайте канала на

Novini.bg
1921 9

Свързани новини

Коментари 9

Добави коментар
нешо

2020.07.30 | 03:21

9
Днес по телевизията ВИЕ казахте истината итова ВИ прави чест като министър.Силата е в истината.Хората не са прости и оценяват кой струва и кой не.
Хасан

2020.07.29 | 21:33

8
Каква канавка, какви крави? Няма ли специалисти, които да влязат в завода и да установят какво точно са източили?
????

2020.07.29 | 21:16

7
"Другарю министър", знаете ли КОЛКО и КОИ РЕКИ се вливат в река Марица? А можете ли да кажете за колко от тези реки има СИГНАЛИ за ЗАМЪРСЯВАНЕ? На колко от тези СИГНАЛИ е ОБЪРНАТО ВНИМАНИЕ от КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ? Дайте РЕЗУЛТАТИТЕ от анализите на тези СИГНАЛИ!!!
Българи

2020.07.29 | 18:59

1
Не виждам нищо лошо дасе направят десетина къщи от сглобямите хубавите които изглеждат на дървени къщи на рилските езера да могат планинари да останат два три дни краи езерата или дасе зарибят добре езерата и дасе дава добре платен риболов на пъстърва която естествено дасе връща обратно със средствата от къщичките и риболова дасе подържа местността краи езетата например подържане на туристическата пътека и залесяване . На такива места трябва да има условия хората дасе наслаждават на природата
познато, нали:

2020.07.29 | 20:20

6
ИМА ЧОВЕК - ИМА ПРОБЛЕМ. НЯМА ЧОВЕК - НЯМА ПРОБЛЕМ.

2020.07.29 | 19:18

3
Като има хора няма природа

2020.07.29 | 20:03

5
ИЗБИРАМ ПАК ГЕРБ И Б.БОРИСОВ

2020.07.29 | 19:45

4
Има умисъл в изпускането на отровите във водата! Собственикът на фабриката е слуга на БСП.. искат да дестабилизират държавата
гост

2020.07.29 | 19:15

2
Налей колкото можеш повече дамаджани и носи армагани на Шиши, Доги, Боко, Корни и т.н..

Добави коментар

Водещи новини