Гласуват окончателно промените в Закона за хазарта

  • 23 юли 2020 07:08

  • 1044
  • 6
Гласуват окончателно промените в Закона за хазарта
© Булфото

Промените в Закона за хазарта отново влизат в дневния ред на парламента. На пленарното заседание днес /четвъртък/ новите текстовете ще бъдат гласувани окончателно, а част тях претърпяха сериозни промени в хода на процедурата.

Управляващите се отказаха от идеята контролът в сектора да бъде прехвърлен от Държавната комисия по хазарта на новосъздадена агенция на подчинение на Министерски съвет, като на последното заседание на Комисията по бюджет и финанси решиха той да премине изцяло в ръцете на НАП.

НАП поема контрола над хазарта. 10% от събраните приходи отиват за култура

Според тях приходната агенция има достатъчно голям капацитет, за да организира по най-добрия начин събираемостта на данъците и таксите от този бизнес, както и да осъществява контрол над хазартните обекти.

Между двете четения бяха внесени и промени, значително завишаващи финансовите изисквания за малките компании от бранша. Според специалисти с тях достъпът на еднолични търговци до лицензи за казина и игрални зали на практика ще бъде преустановен, а правото на това ще имат само дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции. Техен автор е лидерът на НФСБ Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 с подкрепата на по-големия коалиционен партньор ГЕРБ.

Завишават се и изискванията за изцяло внесен капитал, който скача на 3 млн. лв. за казината и 1 млн. лв. за игрална зала. Въвежда се и нова еднократна такса за казина и игрални зали - съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен.

НС отхвърли закона на Валери Симеонов за хазарта. Няма да има ограничения за казина и игрални зали

Промените предстои да се гледат на фона на протест, организиран от бранша, откъдето заявяват, че новите изисквания са приети тихомълком между двете четения, както и че ще ударят малките и средните компании в бранша, а те от своя страна ще оставят без работа няколко хиляди души. 

Последвайте канала на

Novini.bg
1044 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Чочко

2020.07.23 | 09:33

6
Левки, подкупни, сви.не, оле, оле, оле... И преди, и сега, шампион е ЦСКА.... Президентаа, президентаа, президента ПЕДЕ.РАС, на майка му от раз ...
Hahahah

2020.07.23 | 08:03

2
Браво, така ще се намалят кръвопийците на народа.

2020.07.23 | 09:31

5
никой никого на сила не е вкарал в игрални зали
Чочко

2020.07.23 | 08:59

4
Левки, подкупни, сви.не, оле, оле, оле... И преди, и сега, шампион е ЦСКА.... Президентаа, президентаа, президента ПЕДЕ.РАС, на майка му от раз ...

2020.07.23 | 08:27

3
Продавам частен самолет за 50 милиона
Котарак

2020.07.23 | 07:58

1
Тулупите в НС милионите ги нямат за нищо!

Добави коментар

Водещи новини