Утвърдено е споразумение с Азербайджан за сътрудничество в областта на граничните въпроси

  • 22 юли 2020 12:53

  • 372
  • 0
Утвърдено е споразумение с Азербайджан за сътрудничество в областта на граничните въпроси
© Pixabay

Министерският съвет прие решение за утвърждаване на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Държавната гранична служба на Република Азербайджан за сътрудничество в областта на граничните въпроси, подписано на 21 ноември 2019 г. в Баку.

Споразумението определя общата рамка за сътрудничество между Страните в областта на граничните въпроси. По-конкретно, Споразумението предвижда Страните, в рамките на своите правомощия, да си сътрудничат при: защитата и наблюдението на границите; предотвратяването на нарушения на граничния режим; приемането и предаването на нарушители на режима на влизане и пребиваване от и на други държави; други въпроси от взаимен интерес.

В Споразумението са регламентирани следните форми на сътрудничество: обмен на данни относно охраната и контрола на държавната граница; организиране на взаимни посещения и срещи на експертно ниво, както и обмен на опит и добри практики в областта на охраната и контрола на сухоземните и морски граници; организиране и провеждане на стажове, консултации, семинари и курсове за повишаване на квалификацията на служителите; обмен на статистически данни, законодателни и нормативни актове, публикации и резултати от научни изследвания в областта на контрола и охраната на държавната граница и борбата с престъпленията, свързани с нарушаването на гранично- пропускателния режим; запознаване със съвременни технически средства, използвани при осъществяването на контрол и охрана на границите и др.

За целите на прилагане на Споразумението от страна на компетентните органи са определени следните точки за контакт: за Министерството на вътрешните работи: Главна дирекция „Гранична полиция“; за Държавната гранична служба на Република Азербайджан: Главно управление „Международни отношения“.

Азербайджан планира в най-скоро време да започне газови доставки за ЕС

Споразумението се сключва за неопределен срок и влиза в сила от датата на получаване, по дипломатически път, на последното уведомление от Страните за изпълнението на съответните национални процедури, необходими за влизането му в сила.

Министерският съвет утвърди също така Допълнителния протокол към Споразумението от 27 април 2012 г. между правителството на Република България и правителството на Азербайджанската Република за сътрудничество в борбата срещу престъпността, сключен на 21 ноември 2019 г. в Баку. Целта на Допълнителния протокол е да актуализира регламентацията на защитата на личните данни, съдържаща се в Споразумението от 2012 г., така че тя да е в съответствие с изискванията на новата правна рамка на ЕС в областта на защитата на личните данни, която е в сила от м. май 2018 г.

Споразумението от 2012 г. предвижда възможността същото да бъде изменяно и допълвано по взаимно писмено съгласие на договарящите страни чрез сключването на отделни протоколи, които стават неразделна част от Споразумението.

В Допълнителния протокол са регламентирани условията, при спазването на които може да се осъществи обмен на лични данни между компетентните органи на двете страни съгласно Споразумението от 2012 г. В него са включени разпоредби, регламентиращи предаването на лични данни при спазване на ограниченията по отношение на целите и на използването на тези данни, последващото им предаване, поддържането на качеството и целостта на личните данни, прилагането на подходящи технически и организационни мерки и мерки за сигурност, уведомяване за съществено нарушение на сигурността на личните данни, поддържане на записи, правила, свързани с отчетността и осъществяването на правата на физическите лица на достъп до личните им данни, поправяне на неточни данни, предоставяне на възможност за правна защита и пр.

Компетентните органи по прилагане на Допълнителния протокол са Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на вътрешните работи и Службата за държавна сигурност на Република Азербайджан.

Допълнителният протокол влиза в сила от датата на получаване по дипломатически път на последното писмено уведомление за изпълнението от Договарящите страни на съответните национални процедури, необходими за влизането му в сила и остава в сила докато е в сила Споразумението.

Последвайте канала на

Novini.bg
372 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини