"Обединени патриоти" почетоха в декларация подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание

  • 20 юли 2020 13:19

  • 376
  • 0
"Обединени патриоти" почетоха в декларация подвига на героите от Илинденско-Преображенското въстание
© Булфото (архив)

Днес е 20 юли, на този ден през 1903 г. главният щаб на Битолския революционен окръг прокламира началото на героичното Илинденско-Преображенско въстание. То е своеобразен връх в дейността на Вътрешната Македоно-Одринска революционна организация, която от създаването си през 1893 г. десет години неуморно се готви за този паметен ден, заявиха в декларация от ПГ на "Обединени патриоти".

Автономията на Македония и Одринско се превръща в знаме на всички поробени българи в Османската империя, както и за гражданите на свободна България. Учредени са стотици революционни комитети, разраства се четническият институт, създаден от апостола Гоце Делчев, в Македония и Одринско действат десетки революционни чети, отбеляза Красимир Богданов, който прочете декларацията от трибуната на Народното събрание.

"По недвусмислената оценка на историците, това е най-голямото въстание срещу турската власт на Балканския полуостров. Най-голям е не само обхватът му - от Охридското езеро до подстъпите към Цариград, но и безпримерният подвиг и саможертвата в името на свободата", отбелязаха от "Обединени патриоти".

Днес е Илинден!

Паметно отеква призивът на главния щаб: "Хиляди пъти по-добре смърт, отколкото скотски живот", каза Красимир Богданов. Срещу въстаналите българи Османската империя хвърля редовна войска и башибозук. Според данни от мемоара на вътрешната организация от 1904 г. в Битолския и Одринския вилает са станали 239 сражения, в които участие вземат 26 хиляди въстаници срещу 350-хилядна турска войска. В сраженията загиват 994 въстаници, опожарени са 201 села, убити са 4600 души от мирното население, а други 25 хиляди жители на Македония и Одринско търсят спасение в свободна България, посочиха в декларацията патриотите.

Неуспехът на въстанието изостря напрежението в европейския югоизток, а нереализираният български национален идеал става една от основните причини за последвалите войни за национално обединение - идеал, платен с кръвта на повече от 200 хиляди достойни български синове, отбеляза Красимир Богданов.

"Днес, 117 години след Илинденско-Преображенското въстание, залутани в безвремието и в дребните политически боричкания, все повече избледнява споменът за подвига на тези смели мъже", заяви той. "Свеждайки глави в преклонение, ние, днешните поколения, трябва да си дадем сметка, че тяхната саможертва не е напразна и делото им не е завършено. Че България е там, където живее дори един българин. Че, ако във вените ни е останала капка от горещата кръв на илинденци, трябва да продължим борбата. Да живее България", заявиха от "Обединени патриоти".

Последвайте канала на

Novini.bg
376 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини