Зам.-главният прокурор: Божков оказва натиск чрез манипулация на големи обществени групи, а вероятно и политици

  • 19 юли 2020 19:55

  • 3437
  • 24
Зам.-главният прокурор: Божков оказва натиск чрез манипулация на големи обществени групи, а вероятно и политици
© Булфото (архив)

Фокусирането върху прокуратурата е продиктувано от изнесената информация за обвързаности на определени лица и политически представители с обвиняеми такива. Това са хора с голям финансов ресурс и големи икономически интереси.Това представлява атака и нападение срещу дейността на институцията. Имам предвид случая с Васил БожковВасил БожковВасил Крумов Божков е роден на 29 юли 1956 г. във Велинград. Божков е български бизнесмен, сочен от. Той оказва натиск чрез манипулацията на големи обществени групи, а вероятно и политици”. Това заяви в студиото на NOVA зам.-главният прокурор Даниела Машева.

Тя добави, че голяма част от прокурорите в страната имат опасения. „Наблюдават се притеснения от страна на голяма част от прокурорите и следователите в страната. За това имаше реакция-призив към институциите да се спазва диалогът и да не се отправят неоснователни нападки към прокуратурата. Всичко това при положение, че тя съвсем законосъобразно осъществява конституционно установените си функции”, посочи Машева.

Секретарка на Божков излиза на свобода срещу 30 000 лева гаранция

Машева допълни, че процесуалното действие на прокуратурата в президентството е с предварително разрешение от страна на компетентния съд. „Прокуратурата по никакъв начин не цели да атакува президентската институция.

"Тя осъществява действия по разследване и събиране на доказателства по определено наказателно производство. Към наказателна отговорност са привлечени съответни служители, които работят в администрацията на президентството. Идея за показност не е имало”, каза Машева.

Зам.-главният прокурор поясни, че лицата присъствали на тези действия са 9 или 10, като те са били абсолютно необходимите за разследването. Тя добави, че прокуратурата не е давала сигнал към медиите.

Машева коментира и исканията за оставка на главният прокурор Иван ГешевИван ГешевИван Стоименов Гешев е роден на 19 декември 1970 година. Завършва висше юридическо образование във. „Не е нужно главният прокурор да подава оставка, защото към настоящия момент той изпълнява задълженията си по закон. Няма никакво основание за подаването й. Тя е личен акт”, добави тя.

Искането на оставката и предложенията за предсрочно прекратяване на мандата му били само и единствено в компетенцията на Висшия съдебен съвет. „Прави се опит нашата институция да бъде политизирана. Отправят се съвсем недопустими и неоснователни нападки относно дейността на прокуратурата.

Весела Лечева: Подозирам сценарий на Васил Божков да овладее протеста на младите

"Преди седмица Прокурорската колегия призова, ако някой има конкретни сигнали за нарушения да сигнализира компетентните органи и административни ръководители", завърши Машева.

Последвайте канала на

3437 24

Свързани новини

Коментари 24

Добави коментар
gggg

2020.07.20 | 07:59

24
Дааа, Божков ли влезе в президенството с оръжие? Или Божков се прави на луд за една харизана улица по меко казано странен начин в парк росенец, или Божков си трайка за битовите престъпници с множество присъди които са на свобода, или под натиска на Божков не се прие на второ четене (точно преди предните избори) закона който даваше право на собственика да защитава имота си с всички средства? За Булгартабак, БТК, КТБ, разни заменки, апартаменти, несъответствия между доходи и разходи няма да говорим.
:osa

2020.07.20 | 02:30

23
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в -- Sexcris.Com
Чочи

2020.07.20 | 00:59

22
И пак, И преди, и сега, шампион е ЦСКА! Левски, свине, оле, оле, оле! Президентаа, президентаа, президента ПЕДЕ.РАСТ ...
Анонимен

2020.07.20 | 00:43

21
Главата не гледай, а съдържанието. За мен най-умните са юристите. С акъл, членове, нк, гпк, х все се оплакваше,, само чете.. Дела трябва да печелят съдии, адвокати.. Не маркуча, но и там в огъня, самолет, вертолет още по трудно.. Бб и в пожар не е влизал. Държавната хубаво. А бизнес кофти бате... Селянин от запада Европа съм
Анонимен

2020.07.20 | 00:35

20
21:04..Европата не само, че няма да дойде, а иначе реве за клошар българин. Те също си имат проблеми, но ще се справят с техните хора, но в бг нещата по бавно и за някои хора млади и стари _ мъчително.
nig

2020.07.19 | 22:41

19
како, виж са първо каква си чума у главата, после ръси словесни бисери.

2020.07.19 | 22:32

18
БРАВО, ГЕШЕВ! НЯМА ДА СЕ ПРЕДАВАШ! СРАМ , СРАМ, СРАМ ЗА ПРЕЗИДЕНТА! ОСТАВКА, ОСТАВКА, ОСТАВКА ЗА НЕГО!

2020.07.19 | 22:29

17
Да определено вече е дошло времето прокyрорката да седне посредата в министерски съвет, а на мен да ми прати една секретарка зад граница

2020.07.19 | 21:36

16
Внимавай в картинката а бе момче, са обадя в прокуpатурата знайш ли какво ще стане тука, в парламента няма да можеш да влезиш

2020.07.19 | 21:28

15
привет земляни

Добави коментар

Водещи новини