Емил Радев: Призивите в защита на храм „Св. София” отекнаха и в ЕП

  • 18 юли 2020 13:46

  • 733
  • 7
Емил Радев: Призивите в защита на храм „Св. София” отекнаха и в ЕП
© ГЕРБ

В писмо до върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и до генералния секретар на ЮНЕСКО Одри Азуле членове на Европейския парламент настояват за предприемането на съответните действия в защита на храма „Св. София” в Истанбул.

Припомняйки, че храмът е вписан като музей в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО от 1934 г. с указ на Кемал Ататюрк, евродепутатите отправят призив за отстояването на основните европейски ценности и принципи. В писмото, инициирано от заместник-председателя на ЕП Вангелис Меймаракис, се апелира още да бъдат защитени международните споразумения и рамката на ЮНЕСКО.

Светият синод на Русия с остра реакция срещу Турция заради "Света София"

„Призивите на международната общност в защита на „Св. София” отекнаха и в ЕП. Отвъд емоциите, с които неминуемо се приема съдбата на този знаков храм с многовековна история, самото включване в списъка на ЮНЕСКО е свързано с редица правни ангажименти и задължения”, коментира евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014).

Той е сред членовете на Европейския парламент, подписали писмото. „Държавата, на чиято територия е обектът, трябва да гарантира, че не се правят промени в изключителната универсална стойност на имота. Всяка промяна изисква предварително уведомление от съответната страна до ЮНЕСКО и след това, ако е необходимо, разглеждане от Комитета за световно наследство“, обясни Радев, като се позова на посочените в писмото аргументи.

„Света София”, място с изключителна универсална стойност, се характеризира от ЮНЕСКО „като образец за цяло семейство църкви и по-късни джамии, а мозайките на дворците и църквите на Константинопол влияят както на източното, така и на западното изкуство”, отбелязват евродепутатите. В писмото те изтъкват още, че храмът е в списъка на световното наследство заради „уникалната му интеграция на архитектурни шедьоври, отразяващи срещата на Европа и Азия в продължение на няколко века“.

Последвайте канала на

733 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар

2020.07.18 | 14:48

2
ЕС си има огромни вътрешни проблеми. В момента не им пука каква ще е съдбата на „Света София”.

2020.07.18 | 23:33

7
да съгласен съм категорично, има си мисюлмански органи те сами решават
????

2020.07.18 | 19:37

6
А, кораба, танкера "Другарю" Радевввввввв, какво ще го правим?!
Иван

2020.07.18 | 17:09

5
Тоя накрая ще изкара, че ние сме постройли тоя храм. Абе беги не ме занимавай с вътрешни проблеми на други
Ердо Ган:

2020.07.18 | 15:50

4
Чок праз!
ii

2020.07.18 | 14:50

3
Голямо отекване в Еврабия,но никой не чу
ЕВРОБОЙКО

2020.07.18 | 14:11

1
ТАНЦ СЪС САБИТЕ ИГРАХ , СЪС ЧАРШАФИ ЦЕЛУВАХ , С ЕРДОГАНЯ ПИХ ШЕРБЕТ, ЯДОХ БАКЛАВА СЪС МЕД !! И СУЖУЦИ РАЗДАВАХ И ПАРИЦИ В ШКАФ СЛАГАХ.....ЗА ИЗБОРИТЕ ПАК ЩЕ ДАМ............... А ПЪК ПОСЛЕ УЙ ГОЛЯМ !

Добави коментар

Водещи новини