Eмил Радев: Без двойни стандарти за българи при безвизово пътуване за европейските граждани в САЩ

  • 16 юли 2020 15:55

  • 635
  • 4
Eмил Радев: Без двойни стандарти за българи при безвизово пътуване за европейските граждани в САЩ
© Пресцентър ГЕРБ

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в ЕП прие  проект на резолюция, призоваващ Европейската комисия в най-кратки срокове да представи делегиран акт, който да отмени за 12 месеца безвизовия режим с ЕС за  американски граждани. Мярката е предвидена в т. нар. механизъм за визова реципрочност, съобщават от пресценъра на ГЕРБ.

България, Хърватия, Кипър и Румъния са четирите държави от ЕС, чиито  граждани все още не могат да влизат на територията на САЩ без виза. Всички  останали са освободени от това изискване за краткосрочен престой (до 90  дни за период от 180 дни), така както и американските граждани пътуват  безвизово в ЕС.

"Въпросът за визовата реципрочност е изключително важен за България. За  съжаление, нашите граждани, както и гражданите на още три държави-членки продължават да се третират различно. В отговор на двойните стандарти в  сферата на визите единственото правилно решение е ЕК да приеме делегиран  акт относно временното преустановяване на възможността американски  граждани да влизат в Европа без визи", коментира евродепутатът от  ЕНП/ГЕРБ Емил РадевЕмил РадевЕмил Йорданов Радев е варненски адвокат и политик. Депутат от ГЕРБ в 41 и 42-то (до юли 2014), който е и зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Според него  резолюцията, която предстои да бъде обсъдена и на пленарна сесия на ЕП, потвърждава правото на българските граждани да пътуват безвизово до САЩ,  както и гражданите на останалите държави-членки.

Емил Радев: Настояваме Великобритания да преразгледа решението си за увеличение на таксите за студенти от ЕС

Отчитайки, че повторното въвеждане на визовите изисквания за гражданите на САЩ би било ефективно само в случай, че Парламентът или Съветът не възразят срещу делегирания акт, евродепутатите от комисията смятат, че прилагането на механизма е въпрос на солидарност между държавите-членки.

Въпросът за нарушението на принципа на реципрочност за гражданите на България, Хърватия, Кипър и Румъния не за първи път се повдига от ЕП.  Той беше поставен още през април 2014 г., когато част от този списък бе и Полша. През 2019 г. обаче нейните граждани получиха правото да пътуват безвизово в САЩ. От 2016 г. насам ЕК не е предприела ответни действия и въпреки че с резолюция през март 2017 г. ЕП призова да се следват правилата на европейското законодателство, механизмът за визова реципрочност и досега  не е задействан.

Последвайте канала на

Novini.bg
635 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
КОРАБА ОТ ЛИБИЯ

2020.07.16 | 16:02

1
А ДВОЙНИ СТАНДАРТИ НА ХРАНИТЕ ,ЗАПЛАЩАНЕТО,ПЕНСИИТЕ,ДАНЪЦИТЕ И ЖИВОТА ИМА ЛИ ??? ПИТАМ ЗА ЕДИН ПРИЯТЕЛ ОТ ЛИБИЯ
Сомо идиоти

2020.07.16 | 16:27

2
И терористи се напъват за хамерика.

2020.07.16 | 17:40

3
МРИ ГАД
гладен тупан

2020.07.16 | 17:42

4
просо сънува

Добави коментар

Водещи новини