Зам.-министър Петко Дойков: Важно е да не позволяваме на пандемията да задълбочи различията между държавите

  • 16 юли 2020 11:29

  • 651
  • 0
Зам.-министър Петко Дойков: Важно е да не позволяваме на пандемията да задълбочи различията между държавите
© МВнР

Важно е да не позволяваме на пандемията да задълбочи съществуващите различия в икономическото развитие между държавите-членки или да създаде нови разделения в рамките на ЕС. Укрепването на солидарността и сближаването са от изключително значение“. Това заяви пред колегите си от ЕС заместник-министърът на външните работи Петко Дойков по време на видеоконферентна връзка на Съвет ,,Общи въпроси'', проведен вчера.

Германското председателство на Съвета на ЕС представи приоритетите в работата на Съюза през следващите шест месеца. Министрите обсъдиха и плана за възстановяване и ревизираното предложение за следващ многогодишен бюджет на Съюза в контекста на кризата с коронавируса. Тези теми ще бъдат обсъдени по време на предстоящата  среща на членовете на Европейския съвет, на 17-18 юли, като целта на срещата ще бъде постигането на оконачателно споразумение по пакета.

Заместник-министър Дойков подчерта, че за нас е от първостепенно значение подходящото финансиране и изпълнение на традиционните политики - Кохезионната и Общата селскостопанска политика, тъй като те имат важна роля и след настоящата криза.

Кохезионната политика остава основният инвестиционен инструмент на ЕС в подкрепа на растежа, заетостта, конкурентоспособността и конвергенцията. Като дългосрочна и основаваща се на Договорите на ЕС цел за сближаване продължава да бъде валидна и следва да бъде правилно отразена в  Многогодишната финансова рамка‘‘, каза заместник-министърът. Той призова и за по-амбициозен подход по отношение на външната конвергенция на директните плащания.

ЕС отваря външните си граници за пътници от "сигурни" страни

Заместник-министър Дойков представи и останалите елементи от позицията на страната ни, като в края на своето изказване обобщи, че предложението е добра основа за предстоящите преговори и призова към взаимни компромиси, отчитайки важността и необходимостта от споразумение по плана за възстановяване и бъдещия многогодишен бюджет.

Петко Дойков поздрави Германия за началото на нейното 13-то председателство на Съвета на ЕС. Напомни, че последният път, когато Германия пое  председателството - на  1 януари 2007 г. - България се присъедини към Европейския съюз, което е историческа дата за страната ни.

Последвайте канала на

Novini.bg
651 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини