Радев пред посланиците от ЕС: Прозрачността и отчетността следва да са неотменими принципи на управлението

  • 15 юли 2020 15:02

  • 4130
  • 14
Радев пред посланиците от ЕС: Прозрачността и отчетността следва да са неотменими принципи на управлението
© Прессекретариата на президентството

Българските граждани, които протестират днес в цялата страна, изискват прозрачност, отчетност и отговорност в работата на институциите. Това следва да са неотменими принципи на управлението, независимо кой е на власт. Това заяви президентът Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на на работна среща днес с посланиците на държавите-членки от Европейския съюз и Швейцария в България, която се проведе в резиденция „Бояна“. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна ЙотоваИлияна ЙотоваИлияна Малинова Йотова е български политик , 5 ти Вицепрезидент на Република България ,.

Държавният глава подчерта, че натрупаните обществени проблеми изискват нов управленски модел, който да увеличи гражданския контрол върху институциите и отговорността на властта. Необходими са промени и в системата на правосъдието, които да укрепят нейната независимост и особено в дейността на прокуратурата, от която се очаква обективност и да гарантира законността.

„Правосъдието е имунната система на обществото и когато то е слабо и зависимо, това засяга целия политически, икономически и социален живот в страната“, подчерта президентът. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на добави, че консултациите за промени в Конституцията, които стартираха по негова инициатива, продължават.

Протестиращите граждани са гарант за бъдещето на демокрацията в България, заявиха от своя страна дипломатическите представители. По думите им България има пълното право да бъде равноправен член на Европейския съюз, а българските граждани да имат достоен живот в общото европейско семейство.

Политолог: Като свали правителството, какво ще прави Румен Радев? 

Като основни предпоставки за увеличаване на чуждестранните инвестиции в българската икономика, дипломатите откроиха необходимостта от предвидима за бизнеса среда и ефективно противодействие на корупцията. 

Държавният глава изрази амбицията и възможностите на страната ни да привлича много повече инвестиции, да произвежда повече и с по-висока добавена стойност.

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на отново открои необходимостта от ръст на инвестициите в развитието на човешкия капитал у нас, както и за равномерно разпределение на научната и образователната инфраструктура в Европа, като най-ефективна мярка за устойчиво социално и икономическо сближаване.

Президентската институция остава ангажирана с подготовката на България да бъде домакин през 2021 г. на  регионалната инициатива „Три морета“ за насърчаване на транспортната, енергийната и дигитална свързаност в Източна Европа, посочи още на срещата президентът Радев.

Държавният глава припомни, че ротационното председателство на платформата за диалог следва да бъде поето от Черноморска държава, а кандидатурата на България вече е била одобрена от страните-участници.

По време на срещата държавният глава и вицепрезидентът поставиха въпроси за бъдещето на Кохезионната политика на ЕС, за формирането на европейския бюджет след Брекзит, за необходимостта прилагането на европейската „Зелена сделка“ да не доведе до загуба на конкурентоспособност на икономиките, чиито енергиен микс разчита на използването на въглища, и други теми от европейския дневен ред и на двустранните отношения на България със страните-членки от ЕС и Швейцария.

Последвайте канала на

Novini.bg
4130 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2020.07.15 | 20:41

14
ТАЙНОТО ОРЪЖИЕ НА КГБ ПРОЗРАЧНОСТ БИЛО БЕЗПЛАТНО
Той

2020.07.15 | 19:47

13
Смешник с на баба му хвърчилото хвърчал, а си е мислил че е на Грипен
к

2020.07.15 | 19:42

12
А кога ще има прозрачност какво стана след катастрофата на баща му? А за назначението на метресата? А за съветниците с обвинения , които той отказа да прати поне в отпуск? Той ли говори за прозрачност? ЛЕЛЕ!

2020.07.15 | 17:23

11
Тоя трябва да се разследва!
МЛАД ПРОТЕСТЪР

2020.07.15 | 16:45

10
аз не съм левичар,не съм и десничар,АЗ СЪМ ПРИ ЧЕРЕПА НАДНИЧАР!!!!!!!

2020.07.15 | 15:49

6
Злобар,господ да те накаже ,пред него ще отговаряш

2020.07.15 | 15:55

9
Първо пред съда,а после и пред Бога
Ambassador of the United States of America in Sofi

2020.07.15 | 15:39

3
Уточнявам за червените олигофени на БСП! Думите ми са насочени към руския шпионин, летеца на пършиви хвърчила, папоаза в зелени чорапи, другаря Гумен Гадев! Той НЕ МОЖЕ в една правова държава да нарича ЗАКОННО избраното правителство мутри, главната Прок.уратура на Р БЪЛГАРИЯ МАФИЯ и да зове като фидел кастро към революция! СЕга ясна ли съм какво исках да кажа на селянина РезиЛдент на РБ?! Отговори

2020.07.15 | 15:52

8
Искаш фатмачето на решетников да отговаря пред закона и Конституцията на Република България за държавна измяна и опит за преврат!!!За това -ДА !!!ДА ОТГОВАРЯ!!!!!

2020.07.15 | 15:50

7
Боклук
Гражданин

2020.07.15 | 15:48

5
Този човек бълва само лозунги. Чуя ли някой да спомене "трябва, необходимо е, ще и т.н.", преставам да го слушам. Някой беше казал гн резидент " Дела, дела трябват, а не думи", още по-малко лозунги...и то нямащи нищо общо с реалността. Колко жалко е да видиш на този пост марионетка.
ЗАЩО

2020.07.15 | 15:23

2
Тези посланици защо търпят една мутра да управлява страна в ЕС?

2020.07.15 | 15:42

4
Защото не са те питали,изрод недоправен!!Що не питаш фатмачето на решетников какви ти върши -далавири с апартаментите и деса заплатата, грипенските комисионни, съветници и секретари,финансирането неясно на кампанията му, баджанака и Импекса, черепа,за който е фигурант на хранилка.. Питай.И.Д.И.О.Т под наем при Кире контрабандата, питай ,лайноразносвач позитански на надник пли кире контрабандата

Добави коментар

Водещи новини