Повече прозрачност дава новият правилник на СОС, заявиха от групата на ГЕРБ

  • 09 юли 2020 14:08

  • 230
  • 1
Повече прозрачност дава новият правилник на СОС, заявиха от групата на ГЕРБ
© Булфото (архив)

Повече прозрачност, яснота в процедурите, повишаване на възможността за контрол на работата на районните кметове и синхронизиране с променените закони. Това са основните цели за промените в правилника за работа на Столичния общински съвет /СОС/, които се разглеждат на днешното заседание на съвета.

Работата по тях започна в края на миналата година, е припомнила председателят на работната група за промените в правилника и общински съветник от групата на ГЕРБ-СДС Силвия Христова, цитирана от пресцентъра на СОС.

От ГЕРБ-София категорични: Общински съветници блокират развитието на метрото

"Ясно разписаните правила и процедури и тяхното спазване от всички са гаранция, че работата ни в името на града и неговите жители, ще бъде организирана на необходимото високо ниво", е казала още тя.

Публикуване на докладите с проектите за решения на електронната страница на общинския съвет, излъчване на откритите заседания на комисиите в социалните мрежи на СОС и запазването им в архив, публикуване на протоколите от заседанията на комисиите и отразяване поименното гласуване на членовете им по всеки въпрос - това са част от предвидените промени.

Христова е припомнила още, че и в момента заради пандемията, онлайн заседанията на съвета и комисиите се излъчват във Фейсбук, но правилникът предвижда това да продължи и занапред.

Въвежда се и контрол под формата на питания от страна на общинските съветници върху работата на районните кметове, подобно на питанията към кмета на Столична община.

Промените в правилника са по предложение на групата ГЕРБ-СДС и ще улеснят достъпа на граждани, юридически лица и институции до заседанията на съвета и комисиите, до решенията и материалите, на чиято база са взети, отбелязват от СОС.

Близо 280 лв. глоба ще се налага за всяко неоснователно отсъствие на общински съветник от сесия на СОС, за неприсъствие на заседание на комисия санкцията ще е почти 140 лв. С промените в правилника санкциите стават 10% за отсъствие без причина от заседание на комисия и 20% - от сесия. В момента заплатата на общински съветник в София е почти 1400 лв.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
230 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.07.09 | 15:27

1
ТИЯ НЕ СЕ ЧУВАТ.

Добави коментар

Водещи новини