Цвета Караянчева: Чрез Вазов се разпознаваме. Вазов ни събира!

Председателят на Народното събрание Цвета КараянчеваЦвета Караянчева Цвета Вълчева Караянчева е български политик. Народен представител от парламентарната група на отбеляза значимостта на Иван Вазов не само за българската литература и култура, но и за българското самосъзнание.

Тя напомни, че патриархът е този, който е създал фрази, "които до такава степен са се превърнали в част от мисленето ни, че продължаваме да ги вмъкваме неусетно дори в обикновени разговори".

"Вазов обогати и разви българския език, като показа неговата гъвкавост в пълната палитра от човешки емоции. В гордост и любов, в състрадание и мъка, и да не забравяме смеха. Защото като ни даде Бойчо Огнянов, Македонски, Странджата, не забрави да ни даде също господин Фратю, Иванчо Йотата и Драгалевски и Чушкаров от „Двубой“. Във Вазов се оглеждаме. Чрез Вазов се разпознаваме. Вазов ни събира. Защото Вазов ще бъде с нас и сред нас, докато я има България!", отбеляза още Караянчева.

Днес се отбелязват 170 години от рождението на Иван Вазов. Роденият в Сопот писател, поет, драматург и публицист остава едни от най-хубавите произведения в българската литература, сред които "Под игото", "Немили-недраги", "Епопея на забравените". По случай годишнината излезе и специално издание със събрани разкази на Вазов, посветени на София - "Софийски разказа". Ново издание има и на романа "Новата земя", за който се смята, че преживе на Вазов не е бил оценен подобаващо.

А от днес през цялата седмица у нас се организират различни събития в чест на патриарха на българската литература.

Коментари

 1. 2020.07.09 | 16:00
  не съм сигурен , че знаеш кой е ВАЗОВ , и 100% съм сигурен , че не си чела нищо от ВАЗОВ.
 2. 2020.07.09 | 15:30
  Ох тъпата ми кърджалийска пОтка дай чичко тиквун да та цунка.
 3. 2020.07.09 | 15:14
  Кои са тези , които ви събира, че някои виждаме само тотално разделение, злоба, жлъч, завист, подлост, лоши хора и тотално нежелание за общност.
 4. 2020.07.09 | 14:53
  Вазов ни събира а тя ни разделя.
 5. 2020.07.09 | 14:37
  ПРОСТА ПУ..КО ПРОЧЕТИ РУСИЯ! НА ВАЗОВ.ИЛИ ПОД ИГОТО.
 6. 2020.07.09 | 14:23
  Ти пък откога четеш Вазов, тъпа кърджалийска пАтка?
 7. 2020.07.09 | 14:22
  ПЕКИНСКАТА ПАТИЦА НАУЧИ ЛИ СТОЛИЦИТЕ ????????
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Одобрявате ли наложеното вето от страна на България за членството на Северна Македония в ЕС?

Избрано от Интернет