Сачева коментира как може неработещите да се включат в пазара на труда

Под формата на видеоконференция се проведе стартиращата среща на Агенцията по заетостта по проект „Реформиране на съществуващите и проектиране на нови мерки за активиране на неактивни лица и тяхното включване в пазара на труда в България”. Това е първият български проект, който се финансира чрез програмата за подкрепа на структурните реформи на Европейския съюз и се изпълнява със съдействието на Генералната дирекция „Подкрепа за структурните реформи” на Европейската комисия (ЕК), а избраният партньор е Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Членовете на работния екип по проекта – представители на ЕК, ОИСР, Агенцията по заетостта и Министерството на труда и социалната политика (МТСП) бяха приветствани от официалните гости на събитието – министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е, както и заместник изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Татяна Пашинова, съобщиха от пресцентъра на социалното ведомство.

Безработицата в ЕС се увеличава, но България изненадва понижение

„Темата за активирането на неактивните лица е много важна за нас и лично за мен”, сподели с участниците в конференцията министър Сачева и разказа за опита си във връзка с активирането още като заместник-министър на образованието.

Тя обърна внимание, че пред българската страна стоят все още много предизвикателства и че се работи активно в тази посока – от началото на годината, преди COVID-19 кризата, бе даден старт на инициативата за създаване на регистър на тези, които не са включени в работа, образование или обучение.

В заключение министър Сачева изрази своето очакване да бъдат приложени на практика подходите, които ще се дефинират в хода на проекта спрямо неактивните лица в България.

В работната среща бяха набелязани основните дейности по проекта. ОИСР ще подкрепи по-специално българските власти и в частност Агенцията по заетостта за подобряване интеграцията на неактивните лица на пазара на труда. Предвижда се да бъде предоставено по-подробно картографиране на размера и състава на неактивното население и причините за бездействие.

ОИСР ще подготви свой анализ, базиран върху съответните административни данни, съхранявани от Агенцията по заетостта и други публични институции, а освен това ще бъдат планирани и посещения на място.

В рамките на работната среща, екипът на проекта ще дефинира в по-голяма конкретика очакваните резултати, работните методи и характера на подкрепата, която ще бъде оказана на Агенцията по заетостта. Ще бъдат определени стъпките при съвместната работа и следващите работни етапи.

Коментари

  1. 2020.07.09 | 13:53
    ОСИР ще си вземат парите за сътрудничество и .... пак същото.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Политика

още

Анкета

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Трябва ли ваксинираните срещу COVID-19 да имат определени привилегии?

Избрано от Интернет