Рашидов: Приключва работата по промените в Закона за радиото и телевизията

  • 08 юли 2020 21:36

  • 565
  • 3
Рашидов: Приключва работата по промените в Закона за радиото и телевизията
© Булфото (архив)

Скоро се очаква да приключи работата на работните групи по промените в Закона за радиото и телевизията. Те предвиждат мандатите на генералните директори на двете обществени медии - БНТ и БНР, да бъдат увеличени от 3 на 5 години, както е за БТА. Това каза в Ловеч председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Новият медиен закон предвижда и при смяна на генерални директори на радиото и телевизията да може да се правят промени и в управителните съвети, предава БТА.

Обсъждат два проекта за промени в Закона за радиото и телевизията

Рашидов заяви още, че България е инициатор и ще е домакин на работна среща с всички председатели в ЕС на комисии по култура и медии, на която ще се търси решение на проблема с фалшивите новини.

Той добави, че е имал среща с американската посланичка и с германския посланик, с които са стигнали до извода, че това е глобален проблем и всички трябва да се обединим и да търсим онези норми, с които да разпознаваме лъжливите от истинските новини. Посланиците са приели да участват в широкия европейски форум с техния опит, за да се изготвят общи европейски стандарти в борбата против фалшивите новини.

Относно Закона за радиото и телевизията, той посочи, че с него трябва да се даде възможност медиите да се разгърнат, "да намерим форми за оздравяването на дефицитите, които имат обществените медии, правила, по които да изградим трайно чувство за стабилност, защото три години мандат е много малко".

По думите му увеличението на финансирането на медиите може да стане, когато започнат реални реформи, защото без тях няма как да се вдига бюджетът.

"Това е в името да имаме здрави, свободни медии, с гарантирана възможност да проявяват своите намерения и да реализират своите програми", добави той.

Според него трябва да се върви по посока как да разграничим сериозната журналистика от фалшивата, защото свободата на медиите е в ръцете на самите медии. Когато ограничим лъжливите новини, ще видим кои са сериозните медии, каза Рашидов.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
565 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.07.09 | 07:48

3
Пет години договор за Кошлуков и подобни? За да може да маха безнаказано предавания като "Вяра и общество"? Или като онзи директор на БНР, който се опита да махне Силвия Великова под политически натиск? За да бетонират позорното място на България в класацията за свободата на словото? Дерзайте другари!
Да се премахнат

2020.07.09 | 06:40

2
Всички израстъци на райони станции на БНТ и БНР в страната. Това са излишни разходи за псевдо репортери и излишни репортажи. Навсякъде цвъкат измислени журналя които нямат и образование. Ето това трябва да се промени . ЗАКРИВАНЕ на ненужни никумо провинционални израстъчета.

2020.07.08 | 23:59

1
Точкова система подобно на шофьорска книжка и обвързана с данъците от 20 до 50% дънък като му дойде сметката и да закриват, персонално за журналисти, редактори, предавания, медии, и да си вадят лиценз всяка година като електро техниците. За едните има правила за другите няма, много нагли тия

Добави коментар

Водещи новини