Сачева: Работодателите ще могат да кандидатстват при облекчени условия за 60/40

  • 07 юли 2020 14:23

  • 805
  • 0
Сачева: Работодателите ще могат да кандидатстват при облекчени условия за 60/40
© МТСП

От следващата седмица работодателите ще могат да кандидатстват при облекчени условия за получаване на компенсации за запазване на заетостта по новия дизайн на мярката 60/40. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Деница СачеваДеница СачеваДеница Сачева е родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. От 2017 г. до декември 2019 г. е по време на онлайн дискусия с представители на Българския форум на бизнес лидерите. По време на форума тя представи мерките на Министерството на труда и социалната политика за насърчаване на заетостта и подкрепа на бизнеса в кризата.

"Средства за запазване на работните места на своите служители ще имат и работодатели, които са декларирали, но не са платили своите задължения към бюджета за 2020 г. Очакваме новата мярка да запази заетостта на около 300 000 служители. За целта сме отделили 500 млн. лв., каза министър Сачева. Тя обясни, че мярката ще действа до 30 септември, но при необходимост може да бъде удължена до края на годината", каза Сачева.

КРИБ ще иска още правителствени мерки при нова вълна на COVID-19

Паралелно с нея ще действат и други две мерки в подкрепа на заетостта. По първата работодатели от секторите „Транспорт“ и „Туризъм“ ще могат да получат по 290 лв. за всеки работник в период на до 6 месеца. По този начин подкрепата от държавата за икономическите дейности в тези браншове ще стане в съотношение 80 към 20, посочи министър Сачева. Бюджетът на мярката е 40 млн. лв., които са осигурени по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Със средствата ще се запази заетостта за 22 000 души.

По третата мярка - „Заетост за теб“, работодателите могат да наемат безработни с регистрация в бюро по труда за период от 3 месеца. През това време те ще получат от държавата средства за техните възнаграждения в размер на минималната заплата и дължимите осигуровки. Бюджетът на мярката е 160 млн. лв., от които 50 млн. лв. са за компании от сферата на туризма. Финансирането отново е по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.

Министър Сачева добави, че предстои да заработи и грантова схема с облекчени изисквания за подкрепа на средни предприятия с между 30 000 и 150 000 лв., която ще се финансира по оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност“.

Сн. МТСП

Последвайте канала на

Novini.bg
805 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини