Парламентът прие единодушно докладите за дейността на ВСС и на Инспектората към него за 2019 г.

  • 01 юли 2020 14:52

  • 317
  • 0
Парламентът прие единодушно докладите за дейността на ВСС и на Инспектората към него за 2019 г.
© Novini.bg

Парламентът прие единодушно със 106 гласа "за" Годишния доклад за дейността на Висшия съдебен съвет /ВСС/ на Република България за 2019 г.

В него се посочва, че през миналата година ВСС е реализирал две ключови задачи. Първата от тях е успешно проведената процедура за избор на нов главен прокурор, а втората е учредяването на Съвета за партньорство, чиято цел е да осъществява диалог по всички въпроси, свързани с професионалните интереси на съдии, прокурори и следователи. Отчита се и значително намаляване на образуваните дисциплинарни производства срещу съдии и прокурори.

Крум ЗарковКрум ЗарковКрум Зарков е роден на 21 ноември 1982 г.   Завършва 9-а Френска езикова гимназия „Алфонс дьо /"БСП за България"/ посочи, че въпросите, които са стояли пред съдебната ни система преди три години, все още са на дневен ред. Като такива той изтъкна бюджетирането в съдебната система, натовареността на съдиите и съдебната карта. Зарков коментира, че новият състав на ВСС не успява да излезе от онова русло на тежки противопоставяния, нелицеприятни скандали и междуличностни нападки, в което е бил потънал и предишният. Той заяви, че от левицата ще подкрепят доклада, но остават със силни изисквания, както за начина на работа, така и за постигнатите крайни резултати.

Христиан Митев /"Обединени патриоти"/ също подкрепи доклада и отбеляза, че действително един от основните констатирани проблеми е натовареността на съдилищата. Според него, за да бъде решен, не са достатъчни само промени в процесуалните закони, но и оптимизация на съдебната карта по отношение на съдилищата, при което има изоставане. Митев не се съгласи, че ВСС сам по себе си е генератор на скандали, а поведението на отделни членове на Съвета не би следвало да бъде залепяно като етикет за целия ВСС.

Инспекторатът на ВСС не намери нарушения на съдиите, пуснали предсрочното от затвора Джок Полфрийман

Боян Магдалинчев - представляващ Висшия съдебен съвет, призна, че има забавяне по отношение на съдебната карта и натовареността на съдилищата. Основният проблем, който стои пред нас, е със софийските съдилища, посочи той. По думите му, проблемът за неравномерната натовареност не стои в такава голяма степен в останалата част от страната. Според Магдалинчев натовареността рязко ще спадне с добре обмислени законодателни промени. Не споделям това, че генерираме скандали, каза още той. По думите му, нещата са далеч от това, което е било преди.

Депутатите одобриха единодушно с 93 гласа "за" и Доклада за дейността на Инспектората към ВСС /ИВСС/ за 2019 г. Според документа през миналата година Инспекторатът е извършил общо 83 проверки в органи на съдебната власт в четири апелативни района, като е проверена дейността на органите на съдебната власт за 2017 г. и 2018 г. Извършени са пет тематични проверки, 10 инцидентни проверки по сигнали по граждански, търговски и наказателни дела и прокурорски преписки и три проверки по самосезиране. За отчетния период по предложение на ИВСС са образувани две дисциплинарни производства срещу съдии, като едното не е приключило, а по другото, привлеченото към дисциплинарна отговорност лице е подало оставка, поради което е освободено от заеманата длъжност.

Главният инспектор Теодора Точкова коментира, че резултатите от извършените проверки са показали много добра организация на административната дейност на съдебните органи, спазване на принципа за случайно разпределение на делата, спазване на процесуалните срокове за разглеждане и приключване на делата, все по-малко допускани дисциплинарни нарушения на съдиите, прокурорите и следователите. През 2019 г. ИВСС е приет за пълноправен член на Европейската мрежа на съдебните инспекторати, отбеляза още Точкова, цитирана от БТА.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
317 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини