Одобрен е отчет по плана за действие за присъединяването ни към ERM II и Банковия съюз

  • 01 юли 2020 13:58

  • 567
  • 2
Одобрен е отчет по плана за действие за присъединяването ни към ERM II и Банковия съюз
© Pixabay

Правителството одобри отчет по Плана за действие, включващ мерки в отговор на намеренията на Република България за присъединяване към Валутния механизъм II (ERM II) и към Банковия съюз, както и последващи ангажименти след присъединяването, като е предоставен мандат на министъра на финансите да преговаря по тях, съобщиха от правителствената информационна служба.

Това решение на правителството представлява естествено продължение на изпратеното на 29 юни 2018 г. официално писмо от министъра на финансите и управителя на Българска народна банка за участие на страната ни в Единния надзорен механизъм (ЕНМ) чрез установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка по смисъла на Регламент (ЕС) № 1024/2013 и за намеренията ни за кандидатстване във Валутния механизъм II, което получи и политическата подкрепа на еврогрупата.

Бойко Борисов към Хайко Маас: Разчитаме на Германия за приемането ни в Банковия съюз и ERM II

Отчетът по Плана предоставя информация за изпълнението на мерките в областта на: засилване на рамката на надзора в банковия сектор, подобряване на макропруденциалната рамка, засилване на надзора върху небанковия финансов сектор (пенсионни фондове и застрахователни дружества); подобряване на рамката за несъстоятелността, засилване на рамката за борба е изпирането на пари и модернизиране на рамката за управление на държавните предприятия.

Одобрени са и последващи ангажименти, които страната ни следва да изпълнява след присъединяването си към ERM II и Банковия съюз. Те са в областта на небанковия финансов сектор, рамката за управление на държавните предприятия, рамката по несъстоятелността и рамката за борба с изпирането на пари. Изпълнението на последващите ангажименти ще бъде част от условията за последващото ни приемане в еврозоната и въвеждане на еврото след изпълнение на всички критерии за конвергенция, в съответствие с член 140 от Договора за функционирането на Европейския съюз. Предстои да бъдат проведени преговори по тези последващи ангажименти с европейските партньори, включително и с членовете на еврогрупата и представителите на Дания.

 

Последвайте канала на

Филип Епитропов
567 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ще

2020.07.01 | 14:58

1
ще ни натикат в еврозоната герберастята. явно имат келепир от тая работа. сигурно са обещали на тиквата да не му пипат парите в швейцарските банки и други офшорни зони.
не ще

2020.07.01 | 15:26

2
Абе ти вярваш ли си на простотиите, които пишеш?

Добави коментар

Водещи новини