Любомир Стефанов: Политиците ни са вкопчени в махленска свада

  • 30 юни 2020 15:52

  • 1624
  • 4
© Novini.bg

В интервю за Novini.bg политологът Любомир Стефанов коментира разразилата се компроматна война между институциите през последните дни.

Как ще коментирате през последните дни размяната на компромати и как всичко това се отразява на обществото в тази напрегната ситуация?

Да започна с цялата условност кое е компромат и кое - фалшиви новини, злепоставящи всички замесени. Тепърва престои всички почувствали се засегнати да предприемат мерки за изясняването на произхода и автентичността на разпространените неща. Това, което виждаме в последните десет дни, прилича на нещо, което гледахме преди десет години - тогава в различни вестникарски редакции се носеха флашки с неизвестен произход, подадени от анонимни източници, компромати на килограм. Всичко това се отразява изключително зле на фона на социално напрежение вследствие на икономическата рецесия и свиването на приходи. Също така виждаме една несигурност в краткосрочен и дългосрочен план и увеличението на засегнатите хора от вируса. Държавата се опитва да запуши много дупки в ситото, но с недостатъчен ресурс. Тези неща дори и да не са верни, уронват престижа на властта в очите на гражданите, тъй като несигурността изведнъж се фокусира в на най-високо ниво. По презумпция във властта се изпращат хора, които трябва да бъдат подготвени да свършат работа за нашето публично добро и благоденствие, а се занимават с махленска, вътрешноблокова крамола. Абсолютно несериозно е, даже не може да се нарече и семеен скандал - някакво дребнаво разменяне на грозни ругатни, нецензурни неща, маскирани зад високопарни политически давления. Не мисля, че нашите политици - и президентът, и премиерът не си дават сметка, че от начина, по който си комуникират, страда обликът на държавата и доверието на гражданите в тях бива сринато.

Харалан Александров: Атаката срещу Борисов е непочтена, ако се оттегли, ще настъпи срив

Социологическите проучвания показват, че рейтингът на премиера остава висок и хората не искат избори. Компроматната война показва, че може би  вече започва и предизборната борба?

Без може би - предизборната кампания започна. Тази интензивност в последните дни се дължи и на факта, че три месеца бяхме в извънредно положение и всички волно или неволно трябваше да мълчим и да се съобразяваме с мерките, което беше с цел спасяване на човешки животи и ограничаване на икономическите последици. Като поотмина опасността, като че ли дойде смелостта на разни хора и започнаха да пускат разни партенки с цел да клеветят всички за всичко по всякакъв начин, няма забранени мерки - типични ченгеджийски номера, които изключително много вредят на имиджа на държавата - като се започне от това НСО върши ли си работа дали снимките са автентични и т.н. Премиерът има стабилен рейтинг, защото няма алтернатива - гражданите не могат да забравят, че властта наистина се справя с управлението на пандемията. 

Спецпрокуратурата с последни подробности за разследването срещу Божков, разпитани са Борисов и Горанов

Ще видим нови политически проекти - ще има ли откъсване на жива сила от ГЕРБ?

Съмнявам се. Няма откъсване, има конкуренция има един активен пул от граждани, които гласуват, но доста често са ориентирани за кой гласуват и от тук няма да има откъсване. По-скоро ще има преразпределяне при колебаещите се първо на принципа, че всички обичат да ходят с победителя. Не вярвам, че някой от новите формации като партиите на Трифонов и на Цветанов ще успеят да откъснат от ГЕРБ има достъпно други недоволни граждани и социални групи, които изобщо не са представени. Така че, ако новите се насочат да крадат от ГЕРБ, ще бъдат тежко разочаровани.

Последвайте канала на

Галя Георгиева
1624 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2020.06.30 | 18:34

1
Бойко се е вкопчил здраво за кокала и докато не присвои новите милиарди от Европа, няма да си даде оставка

2020.06.30 | 18:50

2
Борисов може би единствен прави за българия.Всичко останало е заяпнало за власт и пари!Поне досега това са фактите!
30 години едно и също....

2020.06.30 | 18:51

3
сега тече суха пара от Европа, като секне скоро - ще се изнесат, както и накрадените пари....
дърт тодорживков комсомолец- яжте на боко гуя

2020.06.30 | 20:03

4
евалла другарко нинова,ние сме с вас ,дерзайте,действаите,след 2год. да изчезне бсп(БКП)!!!!!!напред синя терминаторке!!!!!мачкаи корни!!!БЕЗПЛАТНО ВИ РУГАЯ И ТО С ОГРОМНО УДОВОСТВИЕ ЧЕРВЕНИ ТЪПОЪГЪЛНИЦИ(ако разбират от ъгли изобщо)!!!!! ВЕРВАИТЕ СИ ЧЕРВЕНОТИКВЕНИЦИ....>>КОРНИ ИДВА НА СИВА КОБИЛА И ЩЕ ВИ РАЗБИЧКА МАМАТА!!!!!!Ако случайно не дойде ,пак ще дойде с нова партия,начело на копейкин,славето,майчето и тем подобни знайни и незнайни червени миндили!!!БЕ ГАДЕВ,ти на мен(тодор живков) ли ще се правиш,много си малък бе мишок

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини