Министерството на отбраната осигури средства за още един военен паметник

  • 29 юни 2020 19:21

  • 737
  • 0
Министерството на отбраната осигури средства за още един военен паметник
© Novini.bg

Паметник на полковник Стефан Илиев (1869 - 1917) – легендарен командир на 15-и пехотен Ломски полк, беше тържествено открит днес, 29 юни, на площад „Възраждане“ в гр. Белоградчик.

„Полковник Стефан Илиев принадлежи към онова поколение наши военачалници, което изгради здраво темелите на Българската армия като институция и което не само изнесе на плещите си войните за национално обединение, но и положи костите си пред олтара на Родината. Отдаването на синовна почит към нашите велики пълководци е свещен дълг на всяка нация. Днес Вие, гражданите на Белоградчик, изпълнявате своя синовен и граждански дълг към паметта на един достоен български офицер и командир. Един от тези, които командваха „След мен, момчета“, давайки личен пример пред своите войници как се воюва и мре за националния идеал“, се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов към жителите на гр. Белоградчик.

„Това е поредният символ на неувяхващата българска бойна слава, който надявам се ще се превърне не само в място за поклонение и признателност, но и в средище за военно-патриотичното възпитание на подрастващите поколения“, се казва още в обръщението.

Сн. МО

Паметникът на полковник Стефан Илиев в гр. Белоградчик, където някога е бил разположен 15-и пехотен Ломски полк, е вторият в страната. Негов автор е скулпторът Светлин Николаев. Министерството на отбраната изцяло финансира изграждането на този военен мемориал с финансови средства в размер на 10 800 лв.

Представиха изложба с макети на български архитектурни паметници

На церемонията по откриването на паметника присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, кметът на Белоградчик Борис Николов и родственици на полковник Стефан Илиев. Бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Полковник Стефан Илиев е един от най-прославените командири на полкове в Българската армия от времето на войните за национално обединение. Участник в три войни, той поема командването на 15-и пехотен Ломски полк на 28 февруари 1916 г. в разгара на Първата световна война. Под неговото вещо командване подразделения от полка вземат участие в героичната Чеганска операция от август 1916 г. Именно паметните боеве при Чеган раждат и бойния химн на полка. На 26 март 1917 г. командирът на 15-и полк загива, повеждайки своите бойци в контраатака при връх „Червената стена“ край гр. Битоля (днешна Република Северна Македония). Няколко дни по-късно тялото на храбрия български командир е погребано в двора на църквата „Св. Благовещение“ в гр. Прилеп. На гроба му е издигнат прекрасен паметник от мрамор, изработен от негови войници. След края на войната обаче паметникът е разрушен.

Личността на полковник Стефан Илиев в продължения на десетилетия е била обречена на пълна забрава. Днес за делото му напомнят само една улица в Лом и негов паметник в с. Василовци, Ломско, издигнат със спомоществователството на видния меценат професор Иван Гавраилов

Последвайте канала на

Novini.bg
737 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини