Ананиев: Няма да се въвеждат нови или стари строги мерки

  • 24 юни 2020 11:11

  • 4743
  • 17
© Булфото

Здравният министър Кирил АнаниевКирил АнаниевКирил Ананиев е министър на здравеопазването в третия кабинет на Бойко Борисов. Роден е през даде допълнителна информация за удължаването на епидемичната обстановка до 15 юли, на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

От 9 юли тази година се отчита значително завишение на броя на дневните случаи в страната, показва направения анализ, заяви здравният министър.

Удължават извънредната епидемична обстановка до 15 юли

Увеличението е от 3,2 пъти. През този период е увеличен и броят на лабораторните изследвания на българските граждани за коронавирус. Той уточни това, тъй като за първите две седмици на юли са се правили средно 1200 проби, след това вече около 2000 проби средно дневно ниво.

Тревожно е и увеличаването на заразяването сред медицинските специалисти, каза Ананиев.

Предприети са незабавни мерки за откриване на източниците на инфекциите, с цел ограничаване на разпространението на вируса.

Сред основните изводи е, че COVID-19 представлява сериозна опасност за обществеността. Все още няма специфична профилактична мярка за вируса, няма ваксина или лекарство. Причинителят е вирус с неизвестен произход и инфекциозност.

Ананиев уточни, че няма да се въвеждат нови или стари строги мерки. На първо място остава забраната за влизане в страната на лица от държави с висок риск. Остава носенето на маски на закрито, ограниченията на събиранията и масовите мероприятия.

"Силно ще завишим контрола. Новата най-важна насока – много строг и повсеместен контрол", подчерта министърът.

Целта е хората да спазват мерките, а не да събираме глоби, заяви министърът.

По отношение на детските градини, дадени са инструкции на персонала да няма струпвания между децата, да има дистанция. Засега няма притеснителна информация, уточни той.

Рискова е средата в парламента. Седалките са на не повече от 20- 30 см. Ще трябва да се проведе разговор с председателя на парламента. Много са близко, трябва да се измисли организация за присъстие, каза Ананиев.

Доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил от своя страна каза, че все още има отделни клъстъри на заболяването, но има и възникване на нови случаи на отделни места в страна. В момента разпространението е смесено и клъстерно и дифузно. Няма официална позиция за това, че България е ранно разпуснала мерките.

Според него не е проблемът в отпадането на мерки, а в контрола върху тях. Там, където не са спазени, веднага след това, ако е имало носител, се образува нов клъстер на заболяването.

За ресторантите трябва да се спазва отстояние на не по-малко от метър и половина. Посетителите трябва да са четирима на маса. По лична преценка клиентът може доброволно да си сложи маска, но персоналът задължително трябва да носи маска, шлем или друго предпазно средство.

Доц. Кунчев допълни, че ако разстоянието между хората е малко на различни събирания и те имат интензивен контакт, и не носят лични предпазни средства, има риск. Поради което той подкрепя призива на МОН да бъдат отложени баловете. Защото не става въпрос само за учениците, а за големи групи родственици, които се събира. Рискът не е за децата, а за семействата, каза доц. Кунчев. Той призова доколкото е възможно баловете или да бъдат отлагани или провеждани по начин, по който се спазват мерките.

Въпросът с антителата също е актуален. Но и при него няма все още категорични отговори. Освен антитяловия отговор, имунитетът на организма се изгражда и от клетъчен имунитет, където няма антитела. Това не означава, че човекът не е защитен.

"За вирус, който познаваме от 6 месеца, нямаме достатъчно информация колко е напред клетъчният имунитет и каква роля играе", допълни Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

Относно българите, които са се прибрали от кланицата в Германия, главният здравен държавен инспектор коментира, че няма начин властите на границата в България да разберат кой точно откъде идва, ако самият той не посочи това. Броят на работещите в тази кланица е много голям и действително най-голям е броят на работниците от Румъния и България.

"Ние имаме данни за някои от тях и активно ще се опитаме да ги издирим, но не бих казал, че това е най-ефективният механизъм", добави Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

Той изтъкна, че Германия не е в списъка на страните, към които България прилага карантина, което допълнително затруднява процеса. Няма да има санкции за върналите се от германската кланица българи. Санкции за тях ще има, само ако са имали признаци на заболяването.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4743 17

Свързани новини

Коментари 17

Добави коментар
Здрав разум

2020.06.24 | 15:12

17
Затваряй молове, кръчми, дрискотеки по градове, села и паланки. Борисов преди месец - При над 100 новозаразени връщаме старите мерки, ми какво чакаш - 500 ли да станат!?

2020.06.24 | 12:08

4
Ей свиня дърта, кога ще мога да сядам на пейка в парка?
Ivo_1914

2020.06.24 | 14:55

16
Помня, че имаше изрична такава заповед, мисля че беше около средата на май. Когато отвориха Витоша на 3 май пейките и беседките бяха забранени все още, скоро след това тази забрана падна, точна дата не помня.

2020.06.24 | 14:09

14
до Ivo_1914: Кога и с коя заповед е отменена забраната за сядане на пейки в парковете, както и сядане върху тревните площи. Искам да я прочета за да знам дали имам право да ползвам пейките!
Ivo_1914

2020.06.24 | 13:06

10
Кой ти е забранил? Човекът ти казва, че няма да връща старите мерки и забрани, поне засега. Чети или слушай преди да дращиш глупости.
отговор

2020.06.24 | 13:04

9
ще сядаш само ако не съм станал
За Много Знаещите от Управлението

2020.06.24 | 12:52

8
Ами тогава като много плямпате защо не въведете 14 дневна карантина за Германия, Румъния и Северна Македония, както направи Словения и Естония за нас Българите, а оставихте Великобритания под Карантина. Сега да ви потам къде е по зле обстановката и като я знаете нищо не предприемате малоумници. И ние Българите и скаме да се върнем от UK да си видим близките и ви уверявам, че сигурно по добре ще спазваме противоепедимичните наредби от вас в Парламента където и вчера бяхте без маски и най-вече Министър-Прецидатела. Как не ви е срам!!! Иначе много сте компитентни
1

2020.06.24 | 14:29

15
Пише се министър председател. Хайде по-грамотно!

2020.06.24 | 14:07

13
СКЛЕРОТИК ТИ НЯМАШ МНЕНИЕ,ТИ НЕ СИ МИНИСТЪР, ТИ СИ МАРИОНЕТКА НА ТИКВАТА. ТИ НЕ СИ ИЗДАЛ ЕДНА ТВОЯ ЗАПОВЕД.МИНИСТЪР СМЕШНИК. АМА ЗА ПАРИТЕ И СВИРЧОЦИ ЩЕ ПРАВИШ АКО ТИ НАРЕДИ
Деян

2020.06.24 | 13:47

12
Ейййй Онаниев махай се,подавай оставка.Тази работа не е за теб счетоводителю...

2020.06.24 | 13:22

11
Алооооооооооо Ананиев вече България е страна с висок риск

2020.06.24 | 12:52

7
Изтрито изказване на Борисов: Трябва да се ограничи разпространението на компромати срещу мен! Трябва да се предприемат незабавно да се налагат всякави ограчения на свободата на народа, за да не падне народната любов!
Гост 1

2020.06.24 | 12:27

6
"Тревожно е и увеличаването на заразяването сред медицинските специалисти, каза Ананиев." Нормално на спезиалистите не им дреме от страшния вирус. Миналата седмица 3 пъти ходих по доктори няма маски няма нищо. Вчера отивам за резултати 2ма с маска 3 без.

2020.06.24 | 12:19

5
ЗАТЕГНЕТЕ КОНТРОЛА ВЪРХУ СЕГАШНИТЕ МЕРКИ И ДРУГИЯТ МЕСЕЦ ЩЕ СЕ ОПРАВИМЕ
Мнение

2020.06.24 | 11:30

1
Хора , уважавам сайта Ви , но моля върнете ме в настоящето , щото в статията пише юЛи насякъде : "От 9 юЛи тази година се отчита значително завишение на броя на дневните случаи в страната, показва направения анализ, заяви здрвният министър. Увеличението е от 3,2 пъти. През този период е увеличен и броят на лабораторните изследвания на българските граждани за коронавирус. Той уточни това, тъй като за първите две седмици на юЛи са се правили средно 1200 проби, след това вече около 2000 проби средно дневно ниво. Очаквайте подорбности..."
шанс

2020.06.24 | 11:56

3
"Грешката" е вярна!!! Имаме уникалният шанс да прогледнем в бъдещето

2020.06.24 | 11:47

2
еми уважавай ги още...то явно и на теб ти е толкова акъла

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини