Рашидов: Дигитализацията е средството, с което можем да изучим, съхраним и популяризираме културното наследство

  • 22 юни 2020 11:08

  • 339
  • 0
Рашидов: Дигитализацията е средството, с което можем да изучим, съхраним и популяризираме културното наследство
© Булфото (архив)

"Ако нямаме дигитална представа за онези образци на човешкото творчество, които биват унищожавани при военни конфликти или екстремни ситуации, идните поколения няма да познават образа на тези безценни артефакти. Дигитализацията е онова средство, с което можем да изучим, съхраним и популяризираме културното наследство на Европа и света". Това заяви председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко днес по време на участието си в онлайн видеоконференция на тема "Дигитализация и иновации в областта на културното наследство - предизвикателства и възможности", съобщиха от комисията. Форумът е организиран от Искра МихайловаИскра Михайлова Искра Михайлова е родена на 7 септември 1957 г. в София, България.   Завършила е специалност, член на групата "Обнови Европа" в Европейския парламент.

Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко е припомнил, че още в първия си мандат като министър на културата през 2009 г., заедно с тогавашния си френски колега Фредерик Митеран, е поставил в Брюксел темата за дигитализацията на движимото и недвижимото културно наследство и цифровизацията на литературното творчество. Още тогава предупрежденията са били, че има опасност от унищожаването на ценни паметници при военни конфликти в различни части на света, както се случи години по-късно.

"Нали не се съмняваме, че унищожаването на Палмира е трагедия не само за Сирия, а и за целия свят, нали знаем, че разбиването с чукове на статуите в музея в Мосул е безвъзвратно унищожение на паметта, нали е варварство да сринеш със земята мавзолеите в Мали", е изтъкнал Рашидов. Той припомнил и началото на Европейската мрежа за цифрови библиотеки "Европеана", положено преди десетина години в Брюксел, както и факта, че днес чрез този проект е осигурен достъп до близо 30 милиона единици с културно значение от над 2500 организации в ЕС. В изказването си Рашидов е посочил положителни примери за дигитализация у нас, свързани с проекта "Глобални библиотеки", Програмата "БГ - 08", както и европроекти за дигитализация на музейни експозиции.

Вежди Рашидов: С Кристо си отива един свят

"Страните членки на ЕС синхронизират законодателството в областта на опазването на културното наследство, но не винаги строгите забрани могат да решат всички проблеми, трябва да търсим баланса между спазването на законовите разпоредби, насърчаването на частната инициатива и диалога с експертите и професионалистите", е посочил Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко.

Като председател на парламентарната Комисия по културата и медиите той вече е имал поредица от срещи с колегите си от парламентите в Германия, Италия, Франция, Чехия в търсене на най-добрите форми за въвеждане на европейски стандарти в опазването на наследството и борбата с трафика на артефакти. Вежди РашидовВежди Рашидов Вежди Рашидов е български скулптор, министър на културата в кабинета на Бойко е прогнозирал, че планираният за 2021 г. специален бюджет на Европейския съюз по програмата "Хоризонт Европа" ще бъде голям стимул за разширяване на дигитализацията на културното наследство.

Последвайте канала на

Novini.bg
339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини