НС прие процедурни правила за избор на председател и 4-ма членове на КЕВР

  • 19 юни 2020 12:07

  • 292
  • 1
НС прие процедурни правила за избор на председател и 4-ма членове на КЕВР
© Булфото (архив)

Парламентът прие процедурните правила за избор на нов председател и четирима членове на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложенията ще се правят в 14-дневен срок.

Предложенията за председател на КЕВР, както и за четиримата членове - двама в областта на енергетиката, един в областта на водоснабдяването и канализацията, и икономист да могат да се правят от народни представители и парламентарни групи, решиха депутатите. На по-късен етап ресорната комисия ще проведе изслушване на кандидатите на открито заседание.

Преди дни парламентът одобри промените в Закона за енергетиката, с които въведе едно облекчение за бъдещите комисари. В регулатора вече ще могат да влизат експерти с петгодишен стаж в тази област, а не с минимум седем, каквото беше предишното изискване.

Председателят на комисията трябва да има не само необходимият стаж, но да е заемал ръководна позиция в енергетиката или водния сектор.

Стартира процедура за избор на председател и 4-ма членове на КЕВР

При приемането на закона на второ четене от БСП се обявиха против намаляване на изискването на стаж, като заподозряха, че правилата за избор на независим орган се променят заради определен човек. От ГЕРБ заявиха, че целта е да се даде път на младите, като изрично ще се изисква стаж на ръководна длъжност в експертната област.

Възможността обаче промените в закона да не бъдат приети окончателно накара БСП да предложи нов срок за внасяне на кандидатурите.

Депутатът Таско Еренков посочи аргументите: "В зависимост от това как и кога ще бъдат публикувани в „Държавен вестник“ тези изменения, дали ще влязат в сила, и ако не влязат в сила, какво правим? Дали не е по-добре да го обвържем с публикуването в "Държавен вестник" вместо да слагаме календарни дни".

Валентин Николов от ГЕРБ обяви, че проблем няма: "В този 14-дневен срок важи в момента действащия закон. Ако бъде обнародван новият, от този момент важат новите поправки. Ако президентът върне закона, то в този случай ще избираме по старите. Не сме се спрели на конкретен кандидат, но наистина има конкретни кандидати, които искаме да разгледаме, които влизат в новите поправки".

Рамадан Аталай от ДПС коментира, че критериите са по-важни от сроковете: "С тези критерии избрахме досега няколко пъти Комисията за енергийно и водно регулиране. Ако този закон никога не бъде регистриран, това означава, че ще чакаме да работи тази комисия ли?"

Ускоряването на процедурата за подмяна на състава на регулатора, чийто мандат изтече през април, става по искане на премиера Борисов след обявено от КЕВР поскъпване на парното въпреки поевтиняването на природния газ, отбелязва БНР.

Последвайте канала на

Novini.bg
292 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
wtf!?!?!??!

2020.06.19 | 12:17

1
а защо не закриване на този и много други паразити, които смучат милиарди от нашите джобове?!?!??!

Добави коментар

Водещи новини