Томислав Дончев с подробности за милиардите от плана за възстановяване на ЕС

  • 19 юни 2020 11:38

  • 613
  • 2
Томислав Дончев с подробности за милиардите от плана за възстановяване на ЕС
©

По време на парламентарния контрол депутатът от "БСП за България" Дора Янкова се обърна към вицепремиера Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник с въпрос относно плана за възстановяване на Европейския съюз.

Европейската комисия представи на 27 май проект за създаване на фонд за възстановяването на икономиката на стойност 750 млрд. евро. Предложението подлежи на промени. Очаква се България да може да разчита на 15 млрд. евро от Фонда, но за да получи тези пари, трябва да преведе 3,3 млрд. евро, което е 8% от брутния вътрешен продукт на страната. От предложенията на Комисията звучат сериозни условия, които всяка страна трябва да подготви. Звучат доста въпроси. Необходимо е да знаем публично всичко за плана. Въпросът е каква е позицията на България по време на създаване на окончателния вариант на възстановителния план и на какъв етап е дейността по изготвяне на националния план, заяви Янкова.

Като пълноправен член на Европейския съюз  България участва активно в процеса и изразява позициите си по направеното предложение от Европейската комисия. Няма изискване, за да получи достъп страната ни до финансиране, да прави парични преводи. Вероятно ще се изискват държавни гаранции, посочи Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

България получава парите от ЕС за възстановяване от COVID-кризата през септември?

Това предложение е революционно, изключително смело. Това е адекватен отговор на Европейския съюз за справяне с последиците от кризата. Вероятно ще бъде приет близък до предложения вариант – за страната ни това означава 12,8 млрд. евро - над 9 млрд. достъп до европейско финансиране и над 3 млрд. достъп до кредити, като 692 млн. евро могат да бъдат достъпни веднага след приемането на многогодишната финансова рамка, уточни вицепремиерът.

Ние вече работим по националния план и мисля, че ще сме готови до края на лятото да влезем в публични консултации. Очаква се срокът за подаване на националните планове да бъде до април следващата година, но мисля, че трябва да изготвим плана по-рано, за да имаме и по-ранен достъп до финансиране. Трябва да комбинираме по най-добрия начин мерките за възстановяване с мерките за трансформация и растеж, каза още Томислав ДончевТомислав Дончев Томислав Пейков Дончев е български политик от партия ГЕРБ, заместник.

Novini.bg
613 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.06.19 | 12:43

2
дончев , да обесни за милионите в чекмеджето на вожда си .
рр

2020.06.19 | 12:16

1
има да се краде яко

Добави коментар

Водещи новини