Премиерът Борисов обсъди с Шарл Мишел Плана за възстановяване на Европа

  • 17 юни 2020 15:22

  • 409
  • 2
Премиерът Борисов обсъди с Шарл Мишел Плана за възстановяване на Европа
©

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и председателят на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в проведоха телефонен разговор. По инициатива на Мишел двамата разговаряха относно видеоконферентната среща на държавните и правителствени ръководители на държавите-членки на ЕС, която ще се състои в края на настоящата седмица, съобщават от пресслужбата на кабинета.

На нея европейските лидери ще обсъдят Плана за възстановяване на Европа, който Европейската комисия предложи официално на 27 май.

Борисов към Фон дер Лайен: Подкрепяме предложението на ЕК за Плана за възстановяване на Европа

В разговора си с председателя на Европейския съвет премиерът Борисов отбеляза, че счита предложението на Европейката комисия за много балансирано, особено като се има предвид сериозните предизвикателства, породени от пандемията от COVID-19.

Министър-председателят изрази своето позитивно отношение към плана за възстановяване, като подчерта, че е важно да се отчита стартовата позиция на икономиките на всяка държава-членка, както и силата им на реакция при кризи.

Министър-председателят Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г заяви, че за България е важно кохезионната и общата селскостопанска политика да бъдат запазени на нивата на настоящото предложение. Премиерът напомни, че за по-младите държави-членки традиционните бюджетни политики на ЕС са от съществено значение за достигането на общоевропейските стандарти и за повишаване на конкурентоспособността.

По отношение на Многогодишната финансова рамка Борисов също отчете като положително адекватното финансиране по въпросите на миграцията и сигурността, което съвпада с разбирането на премиера за ключовото значение на опазването на външните граници на ЕС. По отношение на Фонда за справедлив преход, премиерът Борисов изтъкна, че е необходимо той да бъде по-гъвкав, за да може да отговори в максимална степен на нуждите на държавите-членки. В този смисъл според Борисов е добре да се помисли върху възможността Фондът да предвиди и средства за насърчаване и развиване на мощности за зелена енергия в региони, в които досега не са съществували енергийни мощности. Това по думите му би помогнало на повече региони да носят „зелен“ позитив за икономиката на ЕС.

В хода на разговора бяха откроени отделните аспекти на Плана за възстановяване на Европа, който се състои от предложението за нова Многогодишна финансова рамка и от инструмента „Следващо поколение ЕС“, специално създаден в отговор на предизвикателствата в борбата срещу COVID-19. Инструментът „Следващо поколение ЕС“ се състои от три стълба: подкрепа на държавите-членки за инвестиции и реформи; засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции; извличане на поуки от кризата. Първият стълб включва в себе си Инструмента за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход. Третият стълб предвижда подсилване на механизма за гражданска защита, създаване на нова програма „Здраве“ за инвестиране в здравната система на ЕС и подсилване на програмата „Хоризонт Европа“ в частта й за финансиране на научни изследвания.

Акцент в разговора на премиера Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г и председателя на Европейския съвет Шарл МишелШарл МишелШарл Мишел – белгийски политик и премиер на страната. Шарл Мишел е роден на 21 декември 1975 г. в беше също Пакетът Мобилност I – тема, по която по-рано днес Борисов разговаря и с представителите на сдруженията на превозвачите. Борисов изрази позиция, че приемането на настоящото предложение би било грешка, тъй като съдържа противоречия. Министър- председателят даде пример с една от последиците от приемането на Пакета, който ще доведе до изминаването на хиляди километри напразно от тежкотоварните машини и до допълнително замърсяване на въздуха с вредни емисии, което не отговоря на общия европейски стремеж към опазване на околната среда.

Мая Йорданова
409 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Цеко

2020.06.18 | 20:06

2
Обсъдил? На какъв език, по-точно? По-скоро го е опънал с 200, както сам се хвали.

2020.06.17 | 16:17

1
Вън от ес помиар такъв нека никой дане приеме вашите искания дано3 дане3приеме бог дави накаже

Добави коментар

Водещи новини