Петкова: За България ядрената енергия играе важна роля за националната и европейската енергийна сигурност

  • 16 юни 2020 10:17

  • 443
  • 5
Петкова: За България ядрената енергия играе важна роля за националната и европейската енергийна сигурност
© Булфото (архив)

Министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по проведе телефонен разговор с генералния директор на Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) на ОИСР Уилям Магууд. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

„За България ядрената енергия играе важна роля за осигуряване на националната, регионалната и европейската енергийна сигурност“, подчерта министър Петкова.

По думите ѝ през изминалите повече от четири десетилетия АЕЦ „Козлодуй“ е стожер на българската енергетика, осигуряващ повече от 30% от националното производство на електроенергия.

Министър Петкова запозна г-н Магууд с процедурата за реализация на АЕЦ „Белене“, подчертавайки, че българската държава разглежда проекта като дългосрочно решение за осигуряване на чиста и надеждна енергия на достъпни цени и за гарантиране сигурността на енергийните доставки в целия регион.

Петкова: Никога не е спирана процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ "Белене"

Бъдещото членство на Република България в Агенцията за ядрена енергия от 1 януари 2021 г. също бе сред обсъжданите теми по време на разговора. Решение за това бе взето от българското правителство в края на 2019 г. Към момента разглеждането на българската кандидатура е приключило и всички страни членки на Агенцията са подкрепили България. Предстои Съветът на ОИСР също да вземе решение.

Министър Петкова и Уилям Магууд обсъдиха и проекта за създаване на регионална инициатива за ядрен напредък в рамките на АЯЕ. Проектът има за цел да обедини страните от региона на Централна и Източна Европа, заинтересовани от развитието на ядрената енергия за мирни цели.

Очертани са четири приоритетни области на бъдещо сътрудничество в рамките на инициативата – анализ и развитие на дългосрочната енергийна надеждност, управление на радиоактивни отпадъци, ефективна комуникация с обществеността и развитие на инфраструктурата и образованието за иновации. България проявява интерес за участие в последните три от тях, информира министър Петкова.

Теменужка Петкова: Ядрената енергетика ще ни осигури сигурност в условията на преход към нисковъглеродна икономика

Господин Магууд представи текущата ситуация по отношение безопасната експлоатация на атомните централи по света и как ядреният сектор се представя по време на кризата с COVID 19. През последните месеци АЯЕ направила проучване за това сред държавите-членки. Изводът е, че атомните електроцентрали са изключително надежден и стабилен източник на енергия.

Агенцията за ядрена енергия (АЯЕ) е структура в рамките на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие със седалище гр. Париж, Франция. Тя има за цел да подпомага сътрудничеството между страните – членки за високи постижения в областта на ядрената безопасност, технологиите, науката, околната среда и правото.

В организацията членуват 33 страни, включително стратегически партньори (Китай, Индия), които оперират почти 90% от инсталираните ядрени мощности в света. Към момента организацията работи по 22 международни проекта, включително със страни, които не членуват в нея.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
443 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.06.16 | 20:12

5
Защо спряхте строежа на Белене, защо данъкоплатците платиха всички неустойки? Нали Белене беше един Гьол за Бойко, как така стана стратегически важен обект?
данъкоплатец

2020.06.16 | 11:41

4
А тази защо говори неща,които не разбира и дали е проста СИК-аджийска п---а !?
стефан

2020.06.16 | 11:08

3
Теменушке, защо ни баламосвате ! Вие/ГЕРБ/ НЯМА да ПОСТРОИТЕ никаква нова енергийна мощност в България, защото сте СИЛНО ЗАВИСИМИ от САЩ . В сценария за управлението на БЪЛГАРИЯ такива екстри НЯМА . А на АЕЦ " Козлодуй" сте вдигнали мерника с угодническата си позиция да доставите ядрено гориво от САЩ, КОЕТО НЕ СТАВА ЗА РУСКИТЕ РЕАКТОРИ !
Да

2020.06.16 | 10:30

1
Циганее ми нещо тая жена

2020.06.16 | 11:08

2
Важното е да не простее като теб.

Добави коментар

Водещи новини