Фандъкова: Възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт е кауза

  • 11 юни 2020 11:00

  • 574
  • 0
Фандъкова: Възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт е кауза
© Булфото (архив)

Възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт е кауза, която обединява всички софиянци. Днес пред общинския съвет представих актуална информация за делата, които водим с дружеството-собственик на лифтовете "Витоша ски". Това написа във "Фейсбук" столичният кмет Йорданка Фандъкова. 

Преди дни съдът отмени заповедта ни за възстановяване на Долна лифтова станция на Княжевския лифт. Това решение е окончателно. През август очакваме решение и по заповедта за възстановяване на Горната станция, което общината спечели на първа инстанция, но дружеството обжалва. Именно обжалванията на заповедите за възстановяване са сред причините да вярвам, че обещанията на „Витоша ски“ за възстановяване на лифта са само празни обещания.

Йорданка Фандъкова: Трябва да намерим решение за възстановяване на лифтовете на Витоша

Второто доказателство е отказът им да съдействат по проекта за възстановяване, който сами внесоха. Геодезическото заснемане, което направихме показа, че един от стълбовете, които е на територията на природния парк, не попада в съществуващите стъпки. На среща с главния архитект експертите им заявиха, че изместването е технически възможно. Поисках от тях с официално писмо да коригират решението, но те отказаха да работят по тази възможност.

В последните години съм провела десетки срещи с ръководството на „Витоша ски“ за възстановяването на лифтовете. За съжаление, освен оправдания с противоречията между Плана на управление на Витоша и Закона на горите, не станахме свидетели на нищо конструктивно. За мен е очевидна липсата на желание у собственика да работи за възстановяване на тези лифтове.

Затова преди няколко месеца възложих детайлен правен анализ, който описва възможните действия за възстановяване на Княжевския лифт. Този анализ е факт и в него са разгледани различните стъпки за възстановяване на лифта, които общината може да предприеме. Като подчертавам, че няма една стъпка и едно решение и затова е важно да действаме последователно.

Възложих на главния архитект на София арх. Здравков да актуализира обследванията на всички съоръжения на Княжевски и Драгалевски лифт, които направихме през 2018 г.

Въз основа на тях, ще издадем две заповеди – първата, за възстановяване в цялост на лифта „Княжево – Копитото“ и втората – за възстановяване в цялост на Драгалевския лифт.

Тъй като очакваме „Витоша ски“ да обжалват и тези заповеди, другата седмица ще внеса доклад до Столичен общински съвет, с който ще поискам подкрепа и одобрение Столична община сама да направи независима техническа експертиза за възможностите за възстановяване на двата лифта по съществуващо положение.

Предлагам да направим това техническо обследване именно заради изчерпаното доверие в експертизите, които предоставя собственика на лифтовете „Витоша ски“. До момента те многократно казваха, че двата лифта не могат да се възстановят в съществуващите стъпки и трасета.

На база на независимата техническа експертиза, в която ще предложа да привлечем и ние големи световни компании, специализирани в строителството на лифтове, ще издадем точни указания за възстановяване на собственика.

С главния архитект и юристите сме подготвили и следващите стъпки, които на този етап ще запазя, защото рискувам да провокираме юридическия екип на „Витоша ски“, който показа, че с години може да протакат и бави решения.

Нито планината, нито софиянци обаче могат да продължат да са заложници на тоталната липса на съдействие и на желание за възстановяване на лифтовете.

Възстановяването на Княжевския и Драгалевския лифт е кауза, която обединява всички софиянци. Днес пред общинския съвет...

Публикувахте от Йорданка Фандъкова - Yordanka Fandakova в Четвъртък, 11 юни 2020 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
574 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини