Румен Радев: Не трябва да се допуска прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство

  • 10 юни 2020 15:53

  • 692
  • 5
Румен Радев: Не трябва да се допуска прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство
© Пресцентър Президентство

Суверенитетът на държавата започва с въздушния суверенитет. Важно е да не допускаме прекъсване на бойното дежурство за охрана на въздушното пространство. Това заяви пред журналисти президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на, който присъства на деня за високопоставени гости на съвместните бойни стрелби "Шабла 2020", съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

"Моят апел към ръководството на Министерството на отбраната е да се положат максимум усилия и да има решителни действия за стабилизиране на техническото състояние на МиГ-29:, заяви държавният глава. Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на припомни, че неведнъж е обръщал внимание на този проблем, както и че летците са под критичния минимум.

Каракачанов ще наблюдава съвместните бойни стрелби „Шабла-2020“

Отпускат се повече средства и модернизацията вече е в ход, но системата за отбраната е сложен механизъм и повече пари не означава повече бойни способности, коментира президентът. Необходимо е още по-добро взаимодействие, превантивна работа и по-добра координация на всички нива, така че тези средства да се превръщат в бойни способности, по-бързо да бъдат реализирани проектите за модернизация на Сухопътните войски и за Военноморските сили и техниката да бъде поддържана в изправност.

Попитан как оценява евентуалното забавяне на темпа на превъоръжаване на Българската армия предвид световната икономическа криза, която се очертава след COVID-19, президентът посочи, че всяка икономическа и социална криза в глобален план води след себе си до рискове в системата за сигурност. "Разходите за отбрана в световен мащаб растат и ще продължават да растат всяка година. Трябва да бъдем адекватни и като общество трябва да се отнасяме с много по-голямо внимание към проблемите и развитието на отбраната", каза още Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на.

Държавният глава припомни, че миналата седмица е провел среща с първата група български пилоти, които ще преминат обучение за усвояване на многоцелеви изтребител F-16 BLOCK 70 в САЩ и подчерта, че това е сериозна инвестиция от страна на българската държава, голямо признание, но и голяма отговорност за младите пилоти. От тях ще се очаква не само да усвоят новата техника, но и да вложат своя принос за модерното развитие на Военновъздушните сили на България. "Това означава нова организация на летателна подготовка, нова щатна организация и най-вече нова организация на логистиката и поддръжката на тази техника", подчерта президентът и изрази надежда, че в Министерството на отбраната ще бъде създаден специален офис, който да се ангажира с управлението и организацията на тези сложни процеси.

Румен Радев се срещна с българските пилоти, които първи ще се обучават в САЩ за изтребителите F-16

Румен РадевРумен РадевРумен Георгиев Радев е български военен, генерал-майор от резерва. Бивш командир на благодари на военнослужещите от трите вида въоръжени сили за отличното представяне в съвместните бойни стрелби и подчерта, че българските военни и командири заслужават дълбока признателност, защото за пореден път са доказали, че са отлично подготвени. "Всички тези хора в трудни условия на недостиг на ресурси и остаряла техника продължават да изпълняват с висок професионализъм и всеотдайност своите конституционни задължения", допълни президентът.

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили наблюдава бойни стрелби на формирования за ПВО от Българската армия, съвместни експериментални и бойни стрелби по въздушни и надводни цели с авиационни формирования от ВВС и ВМС, и стрелба с ракетни комплекси от Сухопътни войски и Съвместното командване на специалните операции.

Участие в учението на зенитния полигон на Военновъздушните сили в Шабла взеха военнослужещи от формированията за ПВО от 2-ра и 61-ва механизирани бригади, Единния център за начална подготовка, Бригадното командване и 101-ви алпийски полк, както и обслужващи и осигуряващи формирования от 110-и логистичен полк и 59-и батальон за ядрена, химическа и биологическа защита и екология.

По-късно през деня държавният глава проведе среща с кмета на Шабла Мариян Жечев и с председателя на общинския съвет Йорданка Стоева. На срещата бяха обсъдени перспективите за развитие на туризма, земеделието, балнеолечението и археологията в Общината. Възможностите за увеличаване на приходите и финансовата самостоятелност на местната власт също бяха сред темите на разговор.

Беше поставен проблемът за очакваната липса на достъп до медицинска грижа на гражданите предвид намеренията за закриване на общинската болница в Каварна.

Президентът Радев се срещна и с председателя на общинската организация в Балчик на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва о.з. полк. Иван Апостолов, който запозна държавния глава с дейността на клуба за патриотичното възпитание на младежите в общината, както и с взаимодействието с местната власт и други организации.

Последвайте канала на

Novini.bg
692 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.06.10 | 19:02

5
Цървул
Яна

2020.06.10 | 16:53

2
Каква светлина той вече потъна в мрака завинаги червения боклук

2020.06.10 | 17:20

4
Нали той искаше светлина!!!
ЩОН

2020.06.10 | 17:19

3
МЪРШО КАУНСКА НЕ СЕ ДОБЛИЖАВАЙ ДО АРМИЯТА ТЯ НЯМА НУЖДА ОТ ПОМИЯРИ КЪТО ТЕБ

2020.06.10 | 16:24

1
Божие,какъв ми е умен и загрижен!!!Мъдрец!!!Извор на справедливост!!Стожер на законността!!!Пазител на истината и глас на народа!!Кога ще си отчетете кампанията, драги ми борецо за правдата???!!Дайте светлина!!!

Добави коментар

Водещи новини