Научноизследователският институт по криминалистика и криминология на МВР става Национален институт по криминалистика

  • 10 юни 2020 14:48

  • 664
  • 0
Научноизследователският институт по криминалистика и криминология на МВР става Национален институт по криминалистика
© Булфото (архив)

Научноизследователският институт по криминалистика и криминология на МВР става Национален институт по криминалистика, реши парламентът с гласуваните на второ четене промени в Закона за МВР /ЗМВР/.

Според текстовете институтът ще осъществява експертнокриминалистична дейност при откриване, фиксиране, изземване и оценка на веществени доказателства и следи, тяхното изследване и експертизи, включително в областта на цифровите и комуникационните технологии.

Служителите ще участват и в други действия по разследването в качеството на специалист-технически помощник по смисъла на Наказателно-процесуалния кодекс и при извършването на огледи на местопроизшествия при тежки престъпления на територията на страната, предвиждат разпоредбите. Те ще разработват и внедряват нови методики за изследване в областта на криминалистиката на основата на съвременни научни достижения.

Считано от датата на влизане в сила на този закон, част от служебните правоотношения на държавните служители в Научноизследователския институт по криминалистика, които осъществяват дейности по ЗМВР, се преобразуват в служебни правоотношения по ЗМВР.

МВР се сдоби с нова дирекция, включваща снайперисти

Условие за назначаване на служителите в новата структура е те да не са навършили 60 години, както и да подпишат клетвен лист за спазване на Конституцията и законите на страната по ЗМВР, както и да подадат декларации за политически неутралитет. Предвижда се запазването на неизползваните отпуски на служителите, придобити по Закона за държавния служител към датата на влизането в сила на промените.

Служителите от Института по психология на МВР, които също изпълняват дейности по ЗМВР, свързани с психологично подпомагане на полицейските органи във връзка с оперативно-издирвателната дейност, преговори в случаи на заложници, също се преобразуват в правоотношения по ЗМВР вместо по Закона за държавния служител. Тези на държавните служители в дирекцията "Инспекторат" на Министерството на вътрешните работи, които пряко осъществяват контрол върху дейността на служителите от Министерството на вътрешните работи, пък се преобразуват в служебни правоотношения по Закона за държавния служител, считано от датата на влизането в сила на промените.

Последвайте канала на

Novini.bg
664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини