Десислава Танева: Ваксината за ку треска няма да се поема от държавата

  • 29 май 2020 09:53

  • 847
  • 0
© Булфото

Статистиката показва, че през последните години има спад в заболяването а ку треска у нас. Тя е категоризирана в категория Е и се наблюдава, като тук се включват и лабораторни изследвания. Три области у нас са засегнати. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава ТаневаДесислава ТаневаДесислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. През 1990 г. завършва ПМГ "Добри по повод появата на огнище на ку треска у нас.

По думите ѝ у нас има ваксина и тя се прилага от ветеринарните лекари. "Няма основание ваксинацията да се поема от държавата", заяви още Танева.

Според нея фермерите са наясно какво да правят и по тяхна преценка може да се извърши ваксинация.

Що се отнася до масовата смъртност на пчелните семейства, тя заяви, че е назначена от нея втора проверка по жалбите за установяване на общото състояние на пчелната популация в Гулянци, Белене, Левски и района. Взети са 5 проби от растителността от третираните площи, както и проби от трупчетата на пчелите.

Масов мор на пчелите в Тервелско

Проверката е показала, че няма съвпадение в част от пробите между препаратите с които са третирани площите и препаритите, открити в труповете на пчелите.Там, където има обаче са наложени глоби - като най-високата е 10 000 лева.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
847 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини