Началникът на отбраната: НАТО е цивилизован избор и гарант за нашата сигурност и суверенитет

  • 27 май 2020 18:58

  • 1027
  • 6
Началникът на отбраната: НАТО е цивилизован избор и гарант за нашата сигурност и суверенитет
© МО

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов бе първият гост в онлайн дискусия с фокус върху Българската армия и въпроси в областта на отбраната и сигурността. Тя е организирана от Атлантическия клуб у нас и 16 младежи от цялата страна като част от програмата „Младежки посланици на НАТО“, подкрепена от Министерството на образованието и науката и Дирекция „Публична дипломация“ на Алианса.  

„НАТО за България е цивилизован избор и гарант за нашата сигурност и суверенитет. България за Алианса е лоялен и надежден съюзник. Това най-точно обяснява геополитическия избор на страната ни, продиктуван от европейската ни идентичност и споделянето на евроатлантическите ценности за свобода, демокрация, права на човека и върховенство на закона“, заяви адмирал Ефтимов, цитиран от пресцентъра на Министерството на отбраната.

В разговора бе обсъдена и темата за сигурността в Черноморския регион.

„Предприети са мерки по отношение на адаптирано предно присъствие на НАТО, вследствие от кризата през 2014 г. България стои зад позицията си да домакинства военноморски координационен център – за нас е наистина важно, намирайки се на периферията на зоните за сигурност, да осигурим реална информация за ситуацията в Черно море, за да можем да задействаме механизма на Алианса на политическо и военно ниво“, категоричен бе началникът на отбраната.

„Силно сме заинтересовани по отношение на ситуационната осведоменост и случващото се в морските пространства, за да можем да гарантираме нашия национален интерес“, добави той.  

Адмирал Ефтимов заяви, че политическото и военното ръководство на Министерството на отбраната разглеждат модернизационните проекти на Българската армия в тяхната свързаност.

„Трябва да има съответната съвместимост между способностите, които изграждаме най-вече по отношение на информацията и нейния обмен. Ако придобиваме модерен самолет, той трябва да действа в интерес не само на Военновъздушните сили, а и в интерес на Военноморските сили и Сухопътните войски. Трябва да му изградим съответната информационно-комуникационна среда, за да може тази информация своевременно да стига до всички потребители“, каза той.

НАТО: Границата между мира и войната е размита при кризи като пандемията

В дискусията началникът на отбраната сподели и личен опит от работата си в коалиционна среда в Главната квартира на НАТО в Брюксел, Белгия. Той изтъкна предимството на работата по добре установени оперативни процедури, които покриват всички направления на дейността в определен щаб, описват процесите и дават възможност на всеки, независимо от националност и ниво на владеене на английския език, да бъде пълноправен член на работния екип.

„Същото се отнася и когато работим по оперативната съвместимост по време на учения, тренировки, операции и мисии, защото оперативната процедура представлява начин на работа, която е на базата на общ език, ясни процедури и на съвместими комуникационни средства“, поясни той.

На въпрос относно мотивацията за постъпване в редовете на Българската армия, адмирал Ефтимов изтъкна желанието си тя да бъде притегателен център за младите хора. Той бе категоричен, че е важен процесът както на модернизация на въоръжените сили, така и на системата за военно образование. „Привърженик съм на отворената система – младите хора като вас да се докоснат до Българската армия, да оценят имат ли възможност за личностно и кариерно развитие тук, предизвикателство ли е за тях да служат в армията и да придобият нови умения“, заяви началникът на отбраната. „Ще се постарая да оправдая този достоен избор на младите хора и да работим така, че да поддържаме връзката с тях, за да постъпват в редовете на нашата армия или поне да се интересуват от живота в нея“, заключи адмирал Ефтимов.    

Последвайте канала на

Novini.bg
1027 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
XA XA XA

2020.05.27 | 19:35

1
НАТО Е НАЧИН ЗА ИЗХРАНВАНЕ НА АМЕРИКАНСКАТА АРМИЯ ! ВСИЧКО ДРУГО Е ТАШАК !
Браво

2020.05.27 | 20:15

2
Жалко, че за Кипър НАТО се оказа не толкова надежен СЪЮЗ и избор за да запазят суверенитета си.
MORSKI

2020.05.27 | 21:01

3
EDINSTVENATA ZAPLAHA ZA BALGARIA SA MAKEDONCITE DOBRE 4E VLEZOHA V NATO, INA4E SHTEHA DA NI RAZKATAIAT MAMATA.
Какъв генерал

2020.05.27 | 21:25

4
Е тоя чобанин.Пълен простак трябва да си говориш и сам да не си вярваш идиот смачкан.
.

2020.05.27 | 21:52

5
Глупости на търкалета!
БГ

2020.05.28 | 00:49

6
ДРЪН,ГРЪН!И ТОЙ ЗНАЕ,ЧЕ НЕ Е ТАКА,АМА НЯМА ДЕ ДА СЕ ДЕНЕ!,,ТЪЙ ШИЙ ТЯ,,!КАТО ЕДНО ВРЕМЕ-ДЕТО НИ ОТВЕЕ ВЯТЪРА, ТЯХ ХВАЛИМ

Добави коментар

Водещи новини