Борис Ячев: Процесите, които текат с българското малцинство в Украйна, не са добри

  • 20 май 2020 17:58

  • 1093
  • 1
Борис Ячев: Процесите, които текат с българското малцинство в Украйна, не са добри
© Кадър: БТВ

Декларацията в защита на българската общност в Украйна отразява тревогата ни от териториалната реформа, която започва. Болградският район ще бъде разделен на 5 по-малки, които ще са на подчинение на други по-големи. По този начин българската общност ще бъде разделена и разбита, а сънародниците ни ще бъдат претопени като малцинство. Това заяви зам.-председателят на ПГ на Обединени патриоти и председател на КПКОНПИ Борис Ячев в предаването „Лице в лице“ по БТВ.

„Процесите, които се случват с българското малцинство не са добри“, добави той.

По време на разговора стана ясно, че външните министри на България и Украйна са постигнали договореност Болградският район и българското малцинство да не се разделя.

МВнР: Болградският район в Украйна няма да бъде разделян

По думите на Ячев поетапно се правят опити да се претопи малцинството на бесарабските българи.

"Не виждам някакви факти, които да предизвикат по-задълбочено разследване на твърденията на г-н Божков", коментира лаконично той. „Преди 2,5 г., когато се внесе законопроект за ограничаване на рекламите в хазарта имаше остра реакция. Текат няколко следствени дела в Комисията по хазарта и ако следствието докаже някаква персонална вина, няма да се поколебаем, да започнем проверка“, увери Борис Ячев.

Той коментира и антикризисната мярка за подпомагане на бизнеса с намаляването на ДДС. „По отношение на страха, че намаляването на ДДС на определени стоки, ще доведе до увеличаването на други, е неоснователно. Ние сме направили изчисление, че намаляването на ДДС за ресторантьорите ще струва на бюджета 150 милиона. ДДС за книгите ще намали приходите с 13 милиона, а за туристическите услуги - с19 милиона“, разясни той.

Емил Караниколов подкрепи намалянето на ДДС и коментира темата за кредите, отпускани от ББР

„За нас туристическият бранш и ресторантьорският бяха най-тежко ударени и там държавата трябваше да помогне пряко“, подчертава представителят на Обединени патриоти. По отношение на ваучерите за 210 лева за 7 дни за разходи за настаняване, Борис Ячев каза: „Няма логика пряката държавна помощ да бъде насочена към държавните почивни станции. Трябва да се подпомогне частният бизнес, който пострада най-тежко“.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1093 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Отвратен

2020.05.21 | 08:05

1
Мразя ги!

Добави коментар

Водещи новини