Цветан Цветанов се включи в онлайн дискусия за последствията от пандемията с COVID-19 на Парламентарния форум по разузнаване и сигурност

  • 15 май 2020 10:04

  • 1045
  • 3
Цветан Цветанов се включи в онлайн дискусия за последствията от пандемията с COVID-19 на Парламентарния форум по разузнаване и сигурност
©

Председателят на Управителния съвет на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа участва в онлайн дискусия за последствията от пандемията с Ковид-19, организирана от Парламентарния форум по разузнаване и сигурност на конгресмена Робърт Питинджър.

По време на дискусията бяха разгледани последствията от кризата за индустрията, икономиката и здравните системи в евро-атлантическото пространство.

Ерик Харган, зам.-министър на здравеопазването на САЩ отбеляза, че настоящата пандемия е показала, че откритото споделяне на точна и неподвеждаща информация в международен план е ключово за навременния и координиран глобален отговор.

Сър Дейвид Амес, член на парламента на Великобритания сподели опита на страната си. Той спомена, че над два милиона вече са тествани за Ковид-19, като целта е да се достигне до 200 000 извършени теста на ден до края на месец май.

Фолкмар Клайн от немския Бундестаг сподели, че успехът на Германия се дължи на три приоритета в действията им: изравняване на кривата на заболеваемост, подсилване на здравната система и подкрепа за икономиката, като отбеляза, че индустрията и занаятчийството не са спирали своето производство по разписание на изпълнителната власт.

Д-р Стив Бенет, директор за глобални правителствени практики към компанията за изкуствен интелект SAS, изказа съмнение относно подхода към проследяване на контактните лица на заразените и подчерта, че проследяването чрез мобилен телефон не е надежден инструмент за целите на настоящата ситуация.

Скот Атлас, старши изследовател към Института Хувър на Станфордския университет разясни, че пълното поставяне под карантина на цялото население е имало логика в първите етапи на пандемията, когато все още не сме разполагали с достатъчно информация за най-рисковите групи, но при наличната информация е неоправдано.

Той препоръчва създаването на стаден имунитет чрез разхлабване на мерките за групите с нисък риск от сериозна заболеваемост.

Авик Рой, председател на Фондацията за изследвания за равни възможности, заяви, че традиционният подход при подобна пандемична ситуация изисква изпълнението на три стъпки, преди да се отвори икономиката: увеличаване на обхвата на тестуването, подобряване на лечението на заболелите (създаване на ваксина) и създаване на имунитет. В тази ситуация и при най-добрия развой на събитията изминаването на тези три стъпки би отнело от 12 до 18 месеца, а това е време, с което не разполагаме преди да бъдат нанесени мащабни щети на националните и глобалната икономика.

Организатор на срещата бе конгресменът Робърт Питинджър, основател и председател на Парламентарния форум по разузнаване и сигурност. В дискусията бяха дадени отговори на два въпроса, поставени от Цветанов относно зависимостта на евро-атлантическото пространство от вериги на доставки от Китай, както и надеждното партньорство на Световната здравна организация с азиатската държава. Панелистите счетоха за важно в бъдеще да се намерят начини за намаляване на тази зависимост, без да се застрашават позитивите от глобализацията и търговското сътрудничество с Китай. Усещането същевременно е, че надеждността на партньорството на Китай в рамките на СЗО е под съмнение.

Повече информация за ЕАЦС може да откриете на easecurity.org 

Последвайте канала на

Novini.bg
1045 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.05.15 | 14:46

3
Мале немците как лъжааатт ,кви мерки кви 5 лева,тва немеца е безкрупулен.Измислиха и кризата с Луфтханза,искат да я фалират нарочно,да приберат милиардите от касата ,да няма синдикати ,да скъсат всички договори и да почнат от начало с ниски заплатки и луди печалби,а компанията може да изкара няколко години без приходи,толкова е богата,егати наглеците.
Анатема ,Цвъки!

2020.05.15 | 11:56

2
Ако имаше държава,тази онлайн-дискусия трябваше да я провежда от кулоарите на Централния с кофа и парцал в ръце.

2020.05.15 | 10:43

1
Значи да очакваме нови цветанови арести, стягайте дупките, че някой може да нахълта у вас и да ви арестува.

Добави коментар

Водещи новини