Данаил Кирилов: Ако кабинетът обявява извънредна епидемична обстановка, мерките ще се бавят

  • 12 май 2020 14:32

  • 2363
  • 3
© Булфото

Нашата амбиция беше да съобразим законопроекта изцяло с досегашния ред. По тази причина в законодателната конструкция изведохме Законът за здравето. Това каза от парламентарната трибуна министърът на правосъдието Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св.. Припомняме, че на извънредно заседание парламентът решава окончателно дали министърът на здравеопазването или правителството по предложение на здравния министър да има правомощията да обявява извънредна епидемична обстановка в страната, при ясно определени критерии.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Няколко дни обсъждахме дали извънредните мерки да бъдат записани в Закона за здравето или в Закона за бедствията. Приехме основната теза на юристите на БСП, че досега е можела тази компетентност да бъде вменена на министъра на здравеопазването, но в дебата казахте, че избирате жертвения агнец да не е министърът на здравеопазването и не поемате никаква отговорност. Това ваше предложение беше прието и в окончателния вариант органът е Министерски съвет. Откъм правна сигурност и стабилност нищо особено не се случва, заяви Кирилов, обръщайки се към ПГ на БСП за България.

Извънредно заседание на Народното събрание днес

Разчетохме вашето искане като искане за ясно поемане на политическата отговорност за обявяване на извънредно санитарно положение. Не би следвало да имаме съмнения в този смисъл. Ако бих искал да съм провокатор, бих се обърнал към ПГ на ГЕРБ и бих поискал да подкрепят предложението на вносителя, посочи правосъдният министър.

 

Нека всички да обясним на хората защо се бавим с мерките. Единствената съществена разлика в компетентността на Министерски съвет е, че бавим решения – защото сме дали допълнителна работа на главния държавен здравен инспектор да пише доклади, дали сме допълнителна работа на министъра – да заявява необходимост от извънредно положение, каза още Данаил КириловДанаил КириловДанаил Кирилов е роден на 25 юни 1970 г. в Димитровград. Висшето си образование получава в СУ "Св..

 

   

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2363 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2020.05.12 | 14:58

3
Искам да знам как ще се реши проблема с пристигащите от чужбина, които се връщат в България и разполагат с много ограничено време за да уредят неотменни административни, семейни или лични въпроси , а 14-дневната карантина ги праща в принудителна изолация. Да се помисли за прилагане на тест или здравен сертификат или застраховка (при липса на здр.осигуровки) и на тези хора да се даде възможност да си свършат работата и да се върнат обратно към задълженията си. Такава карантина би имала смисъл ако в Бг. нямаше болни от Ковид-19, но не е така. Де факто - от една заразена държава, се пристига в друга заразена държава - всеки да поеме персонална отговорност за здравето си. Това че са намерили препитание в друга държава не ги прави виновни за епидемията в страната. Не е редно без доказана дигноза да бъдат превръщани в арестанти и лишавани от човешки права. Летният сезон е сезона на отпуските и всеки работещ в чужбина използва възможността да се прибере за кратко и да уреди належащи въпроси. И не ми излизайте с кухите нападки да сме си стояли в България. Всеки търси начин да оцелее и това не е повод за завист, обвинения или злорадство. Здравните служби и правителството да се организират и да намерят начин тази репресия да се прекрати. Болните да се пращат на лечение, а на здравите да се даде възможност да изпълнят задълженията си.
не обичам смъртта

2020.05.12 | 14:55

2
Какво се обяснявате на БСП , хора , на които нищо не им е ясно , а само опонират, опонират , те така да запишат актив пред българите....
XXX

2020.05.12 | 14:49

1
САМО БСП НЕ ИСКАМЕ РЕКЕТА НА ГЕРБ И ФАШИЗМА НА О П

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини