Цветанов: Хората са страшно изнервени и всички политици носят вина за това, гражданите търсят нови лидери

  • 07 май 2020 20:50

  • 22346
  • 82
Цветанов: Хората са страшно изнервени и всички политици носят вина за това, гражданите търсят нови лидери
©

Обръщенията на министър-председателя и министрите от последните дни са недопустими. Когато нямаш достъчно аргументирани политики, преминаваш към нападки и обиди. Хората нямат никаква вина за това, което се случва в момента.

Това каза в предаването "Денят" по TV+ председателят на управителния съвет на Евро-атлантическия центъра за сигурност Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа, който коментира събитията в страната по време на кризата с коронавируса и извънредното положение.

"В момента има много тежка институционална криза във всички институции и тежки политически противоборства. Според мен Министерски съвет трябваше да се обърне към Президентството и да се свика КСНС. Там трябваше да се търси диалог и единодушно да се вземат решения. Така мерките щяха да бъдат приети от всички граждани и щяха да са много по-полезни за бизнеса.

Ние водим разговори с различни бизнеси и те отчитат, че имат близо 80% спад в приходите си. В същото време от мярката 60/40 не се възползва почти никой", каза още той.

"В началото санитарните мерки бяха добри, но среднощните брифинги и непрекъснатото повтаряне на ковчези, трупове и хладилни камиони създаде страх у хората. Обществото се нуждае от лидери, които да създават у хората усещането за сигурност, а не да всяват страх и паника. Дефицитът в управлението е по-голям, отколкото дефицитът в парите. Диалогът беше единственото средство, с което можеше да се излезе най-безболезнено от тази криза. Трябваше да се намери политическият консенсус. В момента изживяваме много тежка политическа конфронтация. Премиерът казва някакви реплики, президентът отговаря, опозицията недоволства от всички действия на правителството. Това показва, че обществото няма доверие в сегашното управление. Да, тази ситуация е невиждана до момента, но можеше да се намери политически консенсус", категоричен бе Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа

Цветанов: Опасно е сега да има противопоставяне. Последиците ще са за всички ни

"Мярката за следене на телефоните на хората не трябваше да се прилага така. В момента тази мярка не се гарантира от съда. Аз не казвам, че някой е злоупотребил, но остава едно чувство на съмнение. Мерките на летищата до един момент бяха адекватни, но КПП-тата не изиграха тази роля, която сега им се приписва.

Икономическите мерки бяха неадекватни. Трябваше да вземем пример от нашите съседи. Мярката 60/40 не дава никакви резултати. От нея се възползват само 18% от бизнеса. Нека видим какво прави Германия и как разхлабва режима. Те ще върнат рестриктивните мерки, ако има 50 заразени на 100 000 жители в продължение на седем дни. В България се казва, че всичко отново ще бъде затворено при 100 заразени на 7 млн. население. Нека всеки сам прецени коя държава наистина се грижи за икономиката и хората си", даде пример Цветанов.

"Тепърва ще видим кой е бил отличник в Европа. Българските граждани бяха най-потърпевши от тази ситуация. Затварянето на паркове и планини беше недопустимо. Да не забравяме и травмата, която се нанесе на децата от това обездвижване.

Българските граждани са страшно изнервени в момента. Политиците допринесоха за това.

На никой не му беше необходимо по цял ден да слуша за новозаразени и трупове. Мои приятели ми споделиха, че от месец не гледат брифингите. Ние сме ежедневно облъчвани от тях. На тях се задават безсмислени въпроси, които нямат никакво отношение към ситуацията в страната", категоричен бе Цветанов.

"Не мисля, че в момента гражданите се вълнуват от темата дали ще правя политически проект. Времето и настроенията в страната ще покажат. Има определено неодобрение на политиката, която се води от всички парламентарни групи в Народното събрание. Това, което се прави в момента като разход в страната, наистина трябва да бъде прозрачно и да бъде подложено на контрол.

Пак ще повторя, че дефицитът към политиците е много по-голям, отколкото дефицитът в бюджета. Настроението в страната е неблагоприятно за управляващите. Хората искат да намерят своите нови лидери. Не чувствам вина за това неодобрение към правителството. Аз много отдавна не съм в изпълнителната власт.

В БСП в момента има много тежка вътрешна конфронтация и това я прави много по-слаба в парламентарната й дейност. Те също не отговарят на нуждите на хората", заяви председателят на УС на ЕАЦС.

Цветан Цветанов: Очаквам ръст на престъпността

"Аз съм убеден, че ще има растеж на конвенционалната престъпност. Когато има ръст на безработицата, винаги има ръст на конвенционалните престъпления. Полицията е изтощена в момента. Ще има ръст и на финансовите измами, защото бизнесът е поставен на ръба на своето оцеляване и всеки ще гледа да се справя дори и с цената на прикриване и неплащане на данъци", каза за финал Цветанов.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
22346 82

Свързани новини

Коментари 82

Добави коментар
СТАРА ЗАГОРА

2020.05.10 | 00:16

82
Към края на мандата на Иван Костов бившия президент Петър Стоянов /седесар/ приятел на Иван Костов каза “Иване кажи си истината“ и така сега, ти Цецко вече не си в управлението но два мандата и половина беше с Бойко и заедно като първи приятели вършихте един Господ знае какви неща но сега е момента да кажеш на Борисов - Бойко кажи си истината ?
СТАРА ЗАГОРА

2020.05.10 | 00:12

81
Към края на мандата на Иван Костов бившия президент Петър Стоянов /седесар/ приятел на Иван Костов каза “Иване кажи си истината“ и така сега, ти Цецко вече не си в управлението но два мандата и половина беше с Бойко и заедно вършихте един Господ знае какви неща но сега е момента да кажеш на Борисов. Бойко кажи си истината ?
Гунч

2020.05.09 | 19:37

80
Тъпанар. Самоуби се политически. Пълен нещастник се оказа тоя. Да говори такива глупости.
Аз

2020.05.09 | 09:56

79
Беше оратор,но сега ми падна в очите! Това е българина. България ще е има,лошото е,че народа се мъчи. Комунистите се разделиха като децата,на ЦСКА и Левски и вече 30 год. гледаме сеир. 90-та трябваше до корен. Във властта трябваше да влезнат хора,които никога не са били комунисти,нито и техните предци!!! Сега България щеше да цъфти,жалко!!!!
циониските господари-юдомасони

2020.05.08 | 19:03

78
явно ни подготвят смяна на вожда на племето.След Черепа и този плъх, изпълзя във един и същи ден да плюят по бившия колега от бандата -Тиквата.Съвпаденията са твърде много вече ,за да са случайност.
Връл ГЕРБАДЖИЯ

2020.05.08 | 18:47

77
Цеця, Бойко ще те унищожи
гост

2020.05.08 | 17:55

76
А бе на тоя плъх защо му давате трибуна , трябваше отдавна да е в затвора а то кво излезе изпълзя от дупката си и сега се изявява като морален стожер , нагъл тарикат!!!!
Хаха

2020.05.08 | 16:55

75
Търсим,търсим,ела ти пипон такъв,всички сълзи леем за теб.
дърт тодорживков комсомолец

2020.05.08 | 15:59

74
евалла другарко нинова,ние сме с вас ,дерзаите,деистваите,след 2год. да изчезне бсп(БКП)!!!!!!напред синя терминаторке!!!!!мачкаи корни!!!БЕЗПЛАТНО ВИ РУГАЯ И ТО С ОГРОМНО УДОВОСТВИЕ ЧЕРВЕНИ ТЪПОЪГЪЛНИЦИ(ако разбират от ъгли изобщо)!!!!!

2020.05.08 | 07:13

62
Фашкия,няма как да изпълзи на повърхноста.Като политик е номер едно.

2020.05.08 | 14:46

73
Ако гледаш от Ку@рвенската страна за политик си прав.

Добави коментар

Водещи новини