Сачева обобщи как държавата ще подпомогне хората заради коронавируса

  • 05 май 2020 17:41

  • 1243
  • 0
Сачева обобщи как държавата ще подпомогне хората заради коронавируса
© МТСП

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева представи мерките на правителството за подкрепа на заетостта, семействата и предприятията от най-засегнатите икономически сектори в условията на пандемията от COVID-19 по време на неформална видеоконференция на министрите по заетостта и социалната политика, която се проведе днес. Това съобщиха от пресцентъра на ресорното ведомство.

„Преди почти два месеца България въведе извънредно положение и започна да прилага спешни мерки за опазване на здравето и безопасността на гражданите и подкрепа за бизнеса и заетостта", коментира пред колегите си Сачева.

И добави:

Една от първите мерки беше така наречената схема 60:40, по която държавата изплаща компенсации в размер на 60% от възнаграждението на работниците и осигурителните вноски, дължими от работодателя с цел да се защити заетостта в засегнатите компании. Останалите 40% трябва да бъдат покрити от работодателя, като по този начин се гарантира, че доходът на работника няма да намалее.

Сачева посочи, че е въведена и еднократна помощ за родители на деца до 14 години, които са в неплатен отпуск поне от 20 дни.

Какво предвиждат промените в Закона за здравето след края на извънредното положение?

„30 милиона евро от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” бяха отпуснати за подпомагане на медицинските и немедицински продукти на фронтовата линия в борбата срещу COVID-19, както и тяхното здраве и безопасност. Допълнителни 45 милиона евро бяха отпуснати за осигуряване на домашни услуги за възрастни хора, хора с увреждания и хора с най-голям риск от COVID-19“, каза министърът на труда и социалната политика.

Сачева подчерта, че правителството е предприело целенасочени мерки към конкретни уязвими групи и сектори на икономиката.

„Самоосигуряващите се лица и работниците в неплатен отпуск могат да получат безлихвени заеми чрез Българска банка за развитие, с гратисен период до 24 месеца. Малките и средните предприятия биха могли да получат безвъзмездни средства в размер между 1 500 и 5 000 евро“, каза тя.

В края на изказването си министър Сачева подчерта, че България подкрепя решителните действия за прилагане на общ план за възстановяване, който ще осигури по-устойчива и справедлива Европа.

Снимка: МТСП

Последвайте канала на

Novini.bg
1243 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини